Kак да научим децата си да ядат здравословни храни

Kак да научим децата си да ядат здравословни храни

Как можете да накарате децата си да ядат повече здравословни храни? Опитайте тези идеи.

Здравословна чиния

Стремете се половината от чинията им да е пълна с плодове и зеленчуци, една четвърт с пълнозърнести храни като хляб или пълнозърнести тестени изделия и една четвърт с протеини като яйца, месо, сирене, боб или ядки.

Предлагайте разнообразие

Не забравяйте, че вашата работа като родител е да предлагате разнообразна храна, а работата на вашето дете е да я яде.

Включете децата си в готвенето

Проучване от 2018 г. в Appetite е установило, че когато децата са включени в приготвянето на храната, те са склонни да ядат повече от нея. Това се отнася както за здравословни, така и за нездравословни храни.

Бъдете пример за подражание на здравословно хранене

Децата следят всяко ваше движение. Седнете с тях, насладете се на здравословни закуски и ястия, направете времето за хранене забавно и релаксиращо, играйте игри по време на хранене. Отървете се от телефоните по време на хранене, общувайте непринудено. Нека времето за обяд или вечеря се превърне във време за семейството. Научете децата още от малки на тази полезна традиция.

Много често децата отказват да опитат дадена храна, но когато видят, че друго дете я консумира с удоволствие, са склонни да я пробват. Така че събирайте детето с деца, които имат добри хранителни навици. В някои случаи те са „заразни“.

Kак да научим децата си да ядат здравословни храни - my child wont eat anything but junk food

Свалете напрежението

Хората, които са принудени да ядат определени храни като деца, избягват тези храни като възрастни. Принуждаването на децата да ядат определени храни прави времето за хранене стресиращо за тях и вас. Приучването към здравословни хранителни навици е дълъг процес, често може да отнеме години, затова е важно да се въоръжите с търпение.

Бъдете последователни и търпеливи

Може да се наложи да предлагате да дена храна на детето десетки пъти, преди то да се съгласи да я опита. След като я опита то може да реши, че я харесва или не. Вие нямате контрол над това. Приемете фактите и се насочете към нова храна, която е добре да предложите на детето.

Премахнете негативния език от масата за вечеря

Фрази като „Вероятно няма да ти хареса, но опитай“ казват на детето, че храната всъщност не си струва да се опитва. Въвеждайте нови храни заедно с тези, с които са запознати и бъдете позитивни. Вие също консумирайте храната, която предлагате на детето.

Стремете се и да няма забранени храни. Защо трябва да принуждаваме детето да не я де дадена храна? По-добрият вариянт е да я консумира умерено. За целта е необходимо да възпитате у него желание към повече полезни храни. Така търсеният баланс ще се получи по естествен начин.

Приготвяйте храната интересно

Децата са си деца. Един сандвич, върху който се направили личице с краставици, домати и маслини, може да е неустоим за детето, а един приготвен по обикновен начин да не предизвика интерес в него. Експериментирайте с интересни визии на храната за вашето дете. В интернет има много идеи, които ще са ви от полза.

Помнете, че не сте сами

Потърсете помощ, ако е необходимо. Регистрирани диетолози, детски психолози, педиатри и специалисти по хранене могат да помогнат.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares