„Митове и истини за храненето“ е една от малкото научнопопулярни книги за храната и храненето, издадена на български език, която заслужава специално внимание.
Авторът Йордан Стефанов е докторант по микробиология и има опит в качествения лабораторен контрол в хранително-вкусовата промишленост и производство на добавки. Той също така е известен блогър, поддръжник на науката и критичния начин на мислене.
Това е неговата първа книга. Излиза от печат през 2018 година се радва на успех. Книгата не е като повечето книги с подобни заглавия, не е комерсиална, а напротив. Написана е като строго се съблюдават научните факти по всеки един засегнат въпрос. Авторът се е постарал да пише разбираемо и лесно за четене. Научнопопулярна книга от класа.
От книгата ще научите кои са най-разпространените митове по отношение на Био, ГМО храните и супер храните, както и каква е истината за всички тях. Ще откриете защо плодовете и зленечуците вече нямат вкус, защо микровълновата печка не е опасна за вашето здраве, както и истината за добавките за отслабване. Авторът пише подбробно и за млякото, водата, за трите бели отрови – сол, захар, бяло брашно. За финал е оставил темите за съмнителните диети и за психологията на храненето.
Авторът се е позовавал на огромен брой научни изследвания, които са отбелязани в края на всяка глава. Всичко, което прочетете, може да разчитате, че е научната истина по въпроса, а не поредните спекулации с цел да се продаде даден продукт. Книгата ще ви помогне по вашия път към здравословното хранене, защото ще ви освободи от множество заблуди, ще ви даде фактите за най-популярните диети и режими на хранене. Определението за здравословен начин на живот, което авторът дава е : умерено хранене без тежки и не научнообосновани рестрикции, както и водене на по-активен начин на живот.
Ето някои от изводите, до които ще ви доведе прочитането на тази книга, според Стефанов:
- Не веществата са опасни, а количествата.
- Наблюдаваната корелация между два феномена не изначава, че единият е причина за поява на другия.
- Не е важно в един продукт да има полезно вещество Х. Важно е дали по време на хранене то може да се усвои и дали не се рагражда, при което полезните му свойства просто няма да са налични.
- Различните методи на третиране на храната могат да доведат до намаляване на количествата на някои важни хранителни вещества, но може и да увеличат тяхната биодостъпност, което би ги направило по-лесно усвоими.
- Същите методи могат да доведат и до намаляване на количествата на някои химични замърсители в храната (антибиотици, пестициди) – киснене, готвене и други.
- По време на готвене изборът на мазнина е много важен, както и да не прекаляваме с нейното многократно използване.
- Добрият търговски вид не гарантира добър вкус.
Книгата е изключително полезна, буквално е настолна книга на всеки, който сериозно се интересува от въпросите на храненето. Това са само част от предствените въпроси и отговори. Определено е нещо уникално за нашия пазар, което си заслужава да прочетете, ако не искате да сте заблудени, а да знаете истината. Каквато и да е тя, дори и да не ни харесва.