Митове и истини за храненето – научнопопулярно за храната

Митове и истини за храненето – научнопопулярно за храната

„Митове и истини за храненето“ е една от малкото научнопопулярни книги за храната и храненето, издадена на български език, която заслужава специално внимание.

Авторът Йордан Стефанов е докторант по микробиология  и има опит в качествения лабораторен контрол в хранително-вкусовата промишленост и производство на добавки. Той също така е известен блогър, поддръжник на науката и критичния начин на мислене.

Това е неговата първа книга. Излиза от печат през 2018 година  се радва на успех. Книгата не е като повечето книги с подобни заглавия, не е комерсиална, а напротив. Написана е като строго се съблюдават научните факти по всеки един засегнат въпрос. Авторът се е постарал да пише разбираемо и лесно за четене. Научнопопулярна книга от класа.

От книгата ще научите кои са най-разпространените митове по отношение на Био, ГМО храните и супер храните, както и каква е истината за всички тях. Ще откриете защо плодовете и зленечуците вече нямат вкус, защо микровълновата печка не е опасна за вашето здраве, както и истината за добавките за отслабване. Авторът пише подбробно и за млякото, водата, за трите бели отрови – сол, захар, бяло брашно. За финал е оставил темите за съмнителните диети и за психологията на храненето.

Авторът се е позовавал на огромен брой научни изследвания, които са отбелязани в края на всяка глава. Всичко, което прочетете, може да разчитате, че е научната истина по въпроса, а не поредните спекулации с цел да се продаде даден продукт. Книгата ще ви помогне по вашия път към здравословното хранене, защото ще ви освободи от множество заблуди, ще ви даде фактите за най-популярните диети и режими на хранене. Определението за здравословен начин на живот, което авторът дава е : умерено хранене без тежки и не научнообосновани рестрикции, както и водене на по-активен начин на живот.

Ето някои от изводите, до които ще ви доведе прочитането на тази книга, според Стефанов:

  1. Не веществата са опасни, а количествата.
  2. Наблюдаваната корелация между два феномена не изначава, че единият е причина за поява на другия.
  3. Не е важно в един продукт да има полезно вещество Х. Важно е дали по време на хранене то може да се усвои и дали не се рагражда, при което полезните му свойства просто няма да са налични.
  4. Различните методи на третиране на храната могат да доведат до намаляване на количествата на някои важни хранителни вещества, но може и да увеличат тяхната биодостъпност, което би ги направило по-лесно усвоими.
  5. Същите методи могат да доведат и до намаляване на количествата на някои химични замърсители в храната (антибиотици, пестициди) – киснене, готвене и други.
  6. По време на готвене изборът на мазнина е много важен, както и да не прекаляваме с нейното многократно използване.
  7. Добрият търговски вид не гарантира добър вкус.

Книгата е изключително полезна, буквално е настолна книга на всеки, който сериозно се интересува от въпросите на  храненето. Това са само част от предствените въпроси и отговори. Определено е нещо уникално за нашия пазар, което си заслужава да прочетете, ако не искате да сте заблудени, а да знаете истината. Каквато и да е тя, дори и да не ни харесва.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares