Мусака – различните рецепти на любимото ястие

Мусака – различните рецепти на любимото ястие

Мусаката е любимо ястие буквално по целия Балкански полуостров. Нека видим какви са традициите за приготвянето й в Гърция и в Босна. Ако искате да се разнообразите, като в същото време не отивате далеч от познантите вкусове, тези два варианта на мусака, може да са точните предложения за вас.

Открийте приликите и разликите с популярните рецепти в България. Кой знае – може да се окаже, че в някоя от съседките ни правят мусаката по-вкусна, спред вашите предпочитания.

Гърция

В Гърция може да похапнете мусаката, приготвена с агнешко месо. Ето и рецептата, ако няма да отскачате до южната ни съседка, а искате да опитате този вариант на традиционното ястие.

Време за приготвяне: 2 ч. и 20 мин.    Порции: 6

Необходимите продукти:

  • 1 кг. патладжани;
  • едра сол на вкус;
  • зехтин на вкус;
  • 1 глава лук;
  • скилидка чесън;
  • 400 грама смляно ягнешко месо;
  • 1 ч. ч. червено вино;
  • 300 грама доматено пюре;
  • черен пипер на вкус;
  • шипка сушен копър;
  • щипка канела;
  • сол на вкус;
  • 500 грама сос бешамел;
  • 150 грама сирене пекорино, настргано.

Начин на приготвяне

Първо измийте и нарежете патладжаните на филийки с дебелина околко половин сантиметър. Сложете ги в купа с вода с едра сол, така че водата да ги покрива. Така ще се извлече горчивината им.

Запържете в тиган малко зехтин и добавете нарязаните на ситно лук и чесън. Послед добавете и агнешката кайма.

След като каймата покафенее, добавете виното, доматеното пюре, подправките – сол, черен пипер, копър и канела.

Оставете да се готви така около 45 минути.

Отцедете и подсушете патладжаните. Запържете ги от двете страни в тиган с много зехтин. След това отдецете излишната мазнина от тях върху домакинска хартия.

Намаслете тава и наредете на дъното половината от патладжаните, постелете ги с кайма и отгоре пак сложете патладжани. Сипете отгоре от бешамела и поръсете със сиренето пекорино.

Печете мусаката до златиста коричка, това означава около 4 минути във фурна на 180-2000 градуса.

Мусака - различните рецепти на любимото ястие - 0951361001615891479 1628670 920x708

Босна

В Босна може да опитате мусака с телешко месо. Ето рецептата:

Време за приготвяне: 2 ч.    Порции: 4-6

Необходимите продукти:

  • 1 глава жълт лук;
  • зехтин;
  • 1,500 кг. телешка кайма;
  • 4 яйца;
  • 1 ч. ч. заквасена сметана;
  • 10-12 средно големи картофи;
  • вегета на вкус;
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 голям или 5-6 малки патладжана.

Начин на приготвяне:

Загрейте в тиган малко зехтин и запържете лука, докато стане поплупрозрачен. Добавете каймата и я раздробявайте на парченца докато се пържи. Гответе докато покафенее.

Вземете купа и в нея разбийте яйцата и сметаната.

Загрейте фурната на 230 градуса.

Обелете и нарежете картофите на еднакви тъкни кръгчета. По същия начин  и патладжаните и ги натрийте със сол. Нека престоят така 10 минути, след което ги избършете от горчивия сок с домакинска хартия.

В купа сложете картофите, малко зехтин и овкусете със сол и вегета на вкус. Разбъркайте, за да се разпределят подправките.

Наредете в намаслена тава пласт картофи, после го покрийте с кайма, а върху нея пласт  патладжани. Редувайте така.

Накрая полейте със сместа от яйца и сметана. Покрийте с фолио, с намалена долна повърхност и печете около час във фурната.

Свалете фолиото и печете още около 20 мин. до златисто.

Проучете и други варинати на муската – как се приготвя в Турция, в

 

 

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares