Най-вкусните турски десерти

Най-вкусните турски десерти

Турция е страна, известна с богатата си кухня. Турците истински се наслаждават на храната. Почти всеки турист отива на почивка в Турция с нагласата, че там ще се наслади на невероятни ястия, а още повече на вкусни десерти. Изобилието е наистина огромно и би задоволило всеки вкус.

Българите често си похапват баклава, ашуре, халва, толумбички и локум.

Страната е съседна на нашата, а и дълго време сме съжителствали в Османската империя. Нормално е българската и турската кухня да са дълбоко повлияни една от друга, както и хранителните навици и вкусове на българи и турци. Турски десерти се продават в много градове в България, вероятно точно поради тези причини. Нека се запознаем по-отблизо с най-вкусните от тях.

Най-вкусните турски десерти - kadaif 2 1200x900 1

Кадаиф

Кадаифът е един от най-обичаните турски десерти. Има няколко вида, като най-популярни са Бурма кадаиф, Екмек кадаиф и Тел кадаиф. Тел кадаифът се прави от безквасно тесто, тънко като фиде.

Най-вкусните турски десерти - ekmek kadaif 1200x669 1

Екмек Кадаиф

Невероятно вкусен сладкиш! Състои се от сиропирана основа от кадаиф, фин и нежен крем, върху сметана, посипана с наситнени парченца  ядки. Лек вкус, който те кара да забравиш за калориите и да искаш още.

Най-вкусните турски десерти - kunefe 1 1200x675 1

Кюнефе

Отново се използва кадаиф, но интересното тук е, че главната съставка е обесолено сирене – крема или маскарпоне. Пече се от двете страни, сиропира се и се сервира топло, отново поръсено с наситнени ядки.

Най-вкусните турски десерти - seker pare 2

Шекерпаре

Десерт, обичан от стари и млади. Може да го купите навън, а е лесно ида се приготви у дома. Съставките са традиционни за повечето сладкиши, нищо особено – брашно, грис, захар, яйца, краве масло и сода бикарбонат. От тестото се оформят неголеми топчета, забива се лешник в средата, пече се и разбира се отново се сиропира.

Най-вкусните турски десерти - pishmanie

Пишмание

Изключително интересен на външен вид десерт. Прилича на захарен памук – ефирно, леко, красиво, дори изящно. Прави се от брашно и вискозна маса, получена в резултат на продължително кипене на захарен сироп.

Ако посетите Турция, нашия съвет е да не мислите за калориите. Насладете се на всички невероятни десерти, които пожелаете, приготвени от местното население. Това е истинско пиршество на сетивата! Ако няма да имате такава възможност скоро, можете да изпитате рецептите у дома си. Така ще бъде хем вкусно, хем забавно!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares