Съвети за храненето през лятото

Съвети за храненето през лятото

Всеки сезон има своите особености по отношение на препоръките за хранене. Жегите вече започват, така че сега е подходящ момент да си припомним основните съвети за през лятото.

Набавяйте си достатъчно течности

Нормално през лятото се потим. Това е основен начин на организма да се охлажда. Винаги е по-добро решение да изберете водата пред други напитки.  Макар че доста хора наблягат на бирата например, много по-полезно е да посегнете към айран, фреш, защо не и разхлаждащо фрапе.

Храната също е източник на вода за организма. Краставиците, доматите, тиквичките, както и плодовете съдържат предимно вода, но носят и витамини и минерали. Затова именно е чудесна идея редовно да слагате на масата салата, както и свеж таратор.

Не пропускайте хранене

Понякога заради горещините имаме намален апетит. Защо не е добра идея обаче да пропускаме хранене? В съчетание с горещите температури, лишаването от храна допълнително ще ни изтощи и постави организма в стрес. Дори и да не ви се яде, хапнете поне някой пресен плод или лека салата. Така ще се предпазите и от обезводняване. Пропускайки хранене, се поставяме в риск да си наваксаме в следващото, дори да преядем. Много хора гладуват през деня, а вечер изяждат значителни количества храна. Така е вероятно човек да качва килограми, макар че живее с усещането, че яде много малко.

Да влезем във форма

По принцип се говори за обратното – да отслабнем за лятото. Всъщност много по-логично е да отслабваме през лятото. Сезонът предлага изобилие от зеленчуци и плодове. Ако замените мезетата с разнообразни салати, а десертите със свежи плодове, това няма как да не се отрази на общия ви калориен баланс в посока надолу. Ако съчетаете с чести разходки и приятен спорт, още повече ще подпомогнете процеса на отслабване.

Внимавайте със сладоледа

Когато някой каже лято и в мислите ни често изскача голяма, богато украсена вкусна мелба. Няма нищо лошо в това, но не забравяйте, че това сладко изкушение има доста недостатъци. Съдържанието на захар, броя калории, оцветителите и подобрителите също за в изобилие. Всяка крайност е лоша идея. Не се лишавайте, но и не прекалявайте. Може и да потърсите здравословни рецепти за домашен сладолед и така да направите плюсовете повече от минусите.

По-леки храни

Традиционно консумацията на колбаси и червени меса намалява през лятото, а е по-характерна за зимния сезон. Това по-скоро се дължи на субективното усещане за тежест от по-мазните меса, съчетани с жегите. Пилешкото и рибата са за предпочитане. Лятото е чудесен повод да дадем малко почивка на организма от мазните блюда, носещи доста холестерол.

Лятото е празник

Лятото е празник, изобилие, цвят, вкус, движение! Основните препоръки за здравословно хранене не се различават много през лятото, но са доста по-лесни за изпълнение! Използвайте горещите месеци да се радвате на живота, да хапвате свежа и прясна храна. Така ще сте и по-здрави и по-щастливи!

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares