Как да приготвим вкусна картофена салата?

Как да приготвим вкусна картофена салата?

Картофите, приготвени варени, пържени или печени, самостоятелно или в ястие, са любима храна буквално в почти целия свят. Картофите са вкусни, евтини, лесни за приготвяне и много хранителни. Съществуват около 160 вида, а първите ядливи картофи са били култивирани от индианците в Перу преди 4 500 г. В Европа картофът бива внесен едва през 16 век. Въпреки че е една от най-ранно внесените от Новия свят стоки, популярността на картофът е растяла много бавно, като в началото е бил използван предимно за медицински цели. По-разпространен става едва през 18 век, когато се намират начини да се постига по-добър добив с по-малко усилия.

Хранителен състав на картофите

Хранителният състав на картофите зависи от начина, по който са приготвени. Пържени имат най-много калории – 167 калории за 100 гр, а варени 86 калории. 100 грама печени картофи съдържат 93 калории, а сурови 77. Картофите ни носят съвсем малко притеини и мазнини и доста въглехидрати.

Съставки на картофената салата

Картофената салата е любима в цяла Европа. Основната съставка естествено са варените картофи, като добавки могат да бъудат различни, като например яйца, бекон, маслини, царевица, бекон или шунка, лук, подправки като магданоз, сол, оцет или лимонов сок. Всичко се нарява на кубчета и се смесва, може да се добави още майонеза, добавка от заквасена сметана или кисело мляко, а най-често се прибавя просто олио или зехтин.

Приготвяне

Сварете картофите в подсолена вода. Измийте ги и ги поставете в тенджера със студена вода докато ги покрие. Когато са готови ги обелвате и нарязвате. Прибавяте каквито добавки сте решили. Изборът е наистина огромен, защото вкусът на картофите се съчетава добре с почти всички храни.

Тънкости при приготвянето на вкусна картофена салата

Приготвянето на картофената салата е лесно, но за да стане безупречна имайте предвид следните препоръки. Изберете картофи, които са от сорт подходящ за варене, а не са печене или пържени. В някои магазини на етикета с цената е отбелязано за какво точно са най-добри картофите от продавания сорт. Така ще намалите вероятността картофите в салата да се разпаднат, освен това ще имат по-добър вкус, а няма например, да са воднисти.

Друг начин да запазите цялостта на картофите е да ги сварите предварително и да постоят известно време в хладилника. Тук недостатък е, че студените картофи по-слабо абсорбират подправките, отколкото топлите. Ако пък приготвяте картофената салата с винегрет с оцет, трябва да го добавите докато картофите са горещи. Така оцетът ще попие добре в картофите. Това не важи обаче за майонезата. Ако я сложите върху горещи картофи, тя се ще разтопи и буквално ще изчезне. Така че трябва да имате търпение  да спазвате добра последователност, за да може да се насладите на всеки вкус в салатата ви.

Картофената салата може да бъде самостоятелно ястие или да бъде гарнитура към месо или риба.

В различните държави добавките и подправките варират, така че може да потърсите различни рецепти и да експериментирата коя ще ви хареса най-много.

Избягвайте покълналите картофи, това е знак, че те са остарели.  По-добре не рискувайте с тяхната консумация, защото кълновете на картофите се съдържа опасно високи нива на токсини за разлика от пресните картофи. Накъде например, слагат чеснова паста, а другаде домати и горчица.

С какво да я съчетаем?

Картофите са въглехидратна храна, така че най-добре ги съчетаете с храна с повече протеини, иначе скоро пак ще бъдете гладни. Ето защо е добра идея да сложите в салата яйце, шунка или бекон, кашкавал, консерва риба тон или ползвайте салата за гарнитура към месо или риба.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares