За някои от нас готвенето е ежедневна грижа. Понякога идеите ни се изчерпват и не знаем какво да приготвим. Особено ако имаме да готвим за малко дете, което има своите специфики. Ето нашето предложение за обяд от три блюда – супа, основно и десет. Десертът може да остане за следобедна закуска след съня на детето.
Супа със сьомга
Посочените количества продукти са за една порция.
Необходимите продукти
- 1 картоф
- 50 гр. сьомга
- 1 с. л. грах
- 1 морков
- 1 с. л. наситнен кромид
- 1/2 ч. л. олио
- сол на вкус
- листа от целина
- 2 ч. л. кисело мляко
- 1 жълтък
Начин на приготвяне
Нарежете моркова и картофа на дребно и ги сложете да се варят във вода.
Когато водата заври се прибавят ситно нарязаният лук, грахът и накъсаната на парченца риба.
Когато супата е готова се застройва с жълтъка, предварително разбит с киселото мляко.
Подправете с наситнени листа от целина.
Зеле с ориз
Посочените количества продукти са за 1-2 порции.
Необходимите продукти
- 1 малка купичка прясно зеле
- 3 с. л. ориз
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- малко чубрица
- 1 морков
- 1 домат
- малко масло
Начин на приготвяне
Нарежете зелето на ситно и го задушете в маслото.
Прибавете ориза и залейте с една чаена чаша вода. Оставете да ври 10 минути.
Прибавете нарязаните на кубчета домат и морков, червеният пипер, чубрицата и солта.
Ястието трябва да ври още 5 минути до готовност.
Тортички
Посочените продукти са за 16 порции.
Необходимите продукти
за тестото
- 4 яйца
- 1 и 1/2 ч. ч. захар
- 10 с. л. вода или лимонада
- 10 с. л. олио
- 2 ч. ч. брашно
- 1 бакпулвер
- кората на един лимон
- 1 с. л. какао
- сусам
за крема
- 200 мл. течна сладкарска сметана
- 400 мл. заквасена сметана
- 1 пакетче желатин
Начин на приготвяне
Пригответе тесто от посочените за него продукти.
Разделете го на две части. В едната част сложете настърганата лимонена кора, в другата какаото. Получават се жълта и кафява смес.
16 хартиени чашки за мъфини се нареждат в форма за печене на мъфини. Първо жълтата смес се разпределя в тях, поръсват се обилно със сусам и отгоре се слага от кафявата смес.
Блатовете за тортичките се пекат във фурна на 200 градуса около 2 минути и после се оставят да изстинат.
Пригответе крема като разбиете сметаната и желатинът, разтворен във вода, според както е оказано на опаковката му.
Кремът се разделя на три части. Едната остава бяла, а другите две може да оцветите в жълто и розово със сладкарска боя.
Напълнете шприц и всяко кексче се шприцова обилно с крем.
Украсете с кокосови стърготини, шоколадови пръчици, бонбони или плодове.
Приятен апетит на вашите малчугани!