Защо апетитът намалява през лятото и се увеличава през зимата?

Защо апетитът намалява през лятото и се увеличава през зимата?

Обща тенденция е да преяждаме през зимата, но през лятото дори и най-примамливото ястие може да не ни харесва. Горещото време ли ни кара да губим интерес към храната. Какво точно влияе на апетита ни? Нека се задълбочим малко, за да научим някои отговори.  Има няколко теории защо се чувстваме по-малко гладни през лятото и повече през зимата.

Една теория предполага, че количеството светлина стимулира глада. Когато има по-малко светлина, тялото ни естествено започва да жадува за храна, за да я съхранява. Вашето тяло се страхува, че може да не получи повече. Друга теория предполага, че тялото ни трябва да работи повече, за да се бори със студа и следователно се чувствате по-гладни.

Като цяло през лятото топлината изпарява водното съдържание от тялото, защото тялото се опитва да регулира температурата, като изхвърля вода под формата на пот. Частта от тялото, която регулира температурата, е известна като хипоталамус. Тази част от тялото има две задачи. Едната е да ви охлажда, а втората е да разпознава глада и да насърчава удовлетворението. Сега, когато тялото се поти, хипоталамусът е склонен да обръща по-малко внимание на усещането за глад.

Процесът на храносмилане също генерира известно количество топлина. Затова храносмилането се потиска в някаква степен от хипоталамуса, за да се контролира натоварването на организма. Това може да е една от причините да се чувстваме по-малко гладни през лятото, а също и начин за насърчаване на пиенето на повече вода в жегите.

Не се тревожете, няма да останете гладни. Тялото ви е проектирано да гарантира, че прави всичко необходимо за да бъде достатъчно нахранено. Ниските нива на натрий или калий например, ще ви принудят да ядете, независимо колко е горещо.

Може би вече се питате как да се храните през лятото. Най-добрият начин да осигурите адекватно хранене е да се информирате колко са калориите в храната ви, както и какво представлява балансираната диета и здравословния начин на живот.

Защо апетитът намалява през лятото и се увеличава през зимата? - health summer fruit 1200x628

Ето 5 съвета как да подобрите храненето си през лятото

1. Останете хидратирани

През лятото е изключително важно да останете хидратирани, особено когато температурите се покачат. Пийте много вода през целия ден и помислете за добавяне на хидратиращи храни като диня, краставици и цитрусови плодове към вашата диета.

2. Изберете леки и освежаващи ястия

Тежките, богати на калории ястия, могат да ви накарат да се почувствате отпуснати през горещите летни дни. Изберете по-леки варианти като салати, зеленчуци на скара, студени супи и постни протеини, като риба или пиле. Включете пресни плодове и зеленчуци, които са в сезона, за да добавите цвят и хранителни вещества към вашите ястия.

3. Включете естествени охлаждащи храни

Някои храни имат естествени охлаждащи свойства, които могат да помогнат за регулиране на телесната температура. Включете в диетата си храни като мента, кокосова вода, краставица и кисело мляко. Те могат да ви помогнат да се почувствате освежени и охладени отвътре навън.

4. Внимавайте за безопасността на храните

По-топлото време увеличава риска от заболявания, причинени от храни. Осигурете безопасност на храните, като съхранявате нетрайните продукти в хладилник, избягвате да оставяте храната навън за продължителни периоди от време и внимавате за правилната обработка на храната.

5. Наслаждавайте се на замразени лакомства в умерени количества

Сладоледът и другите замразени лакомства са любими за лятото, но могат да бъдат с високо съдържание на захар и калории.

Не забравяйте да слушате сигналите за глад и ситост на тялото си и съответно да коригирате размера на порциите си. Храненето внимателно и вкусването на всяка хапка ще ви помогне да се насладите на храната си и да направите по-здравословен избор през летния сезон.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares