Помага ли ни кафето да отслабнем?

Помага ли ни кафето да отслабнем?

Любимата ни сутрешна напитка е свързана с няколко ефекта върху организма ни, включително потенциални ползи за здравето като намален риск от хронични заболявания и дори с удължаване на живота. Но помага ли кафето за отслабване?

Ароматната чаша върши повече от това да ви зареди с енергия за деня. Тя предлага на тялото ви множество ползи за здравето. Кафето може да помогне на тялото ви да преработи захарта и да намали риска от здравословни проблеми, включително болест на Паркинсон, сърдечна недостатъчност, инсулт, болест на Алцхаймер и рак на дебелото черво.

Има мнение, че кафето може да допринесе за загуба на тегло. Това отчасти се дължи на факта, че когато се консумира обикновено, кафето е нискокалорична напитка, около 5 калории на чаша.

Как кафето може да помогне за загуба на тегло?

Кафето може да подпомогне усилията ви за отслабване по следните начини.

Ускорява метаболизъма

Кафето повишава метаболизма, защото основният му компонент, кофеинът, е стимулант, който подобрява метаболитната ви термогенеза – процесът, чрез който тялото генерира топлина от усвоените хранителни вещества. По-бързата скорост на метаболизма насърчава по-бърза загуба на тегло.

Потиска апетита

За някои хора пиенето на кафе насърчава усещането за ситост. Това може да повлияе на теглото ви, защото ако не посягате към допълнителни ястия и закуски през деня, може да консумирате по-малко калории като цяло. Излишният прием на калории е основен фактор за наддаване на тегло.

Свързва се с намаляване на телесните мазнини

Според проучване хората, публикувано през декември 2019 г. в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че пиенето на четири чаши кафе на ден води до 4% намаление на телесните мазнини през 24-те седмици на изследване. Вероятно това се дължи на способността на кафето да поддържа метаболизма. Но все пак не всеки човек пие по 4 чаши кафе ден.

Помага ли ни кафето да отслабнем? - l intro 1645231221

Кафето в диетите

Много рядко да случите на диета, която забраняав или ограничава кафето. Някои диети дори насърчават пиенето на кафе.

Как да увеличите максимално потенциала на кафето за отслабване?

Ако обаче не внимавате, чашата ви кафе може да се превърне в нездравословна. Ако добавите към него захар, мляко и други висококалорични съставки, може да увеличите 300 до 500 калории на напитка. Черното кафе със сигурност е предпочитано, ако целта е загуба на тегло. Все пак, ако то не ви е любимо чисто, използвайте подсладители и нискомаслено мляко.

Има ли рискове за здравето, свързани с пиенето на кафе?

Преди да започнете да пиете кафе през целия ден, имайте предвид, че въпреки че има някои научни доказателства в подкрепа на ефекта на кафето върху талията ви, не бива да прекалявате.

Кафето може да доведе до проблеми със съня, дори ако го пиете до шест часа преди лягане, показват изследвания. Това в крайна сметка може да повлияе на теглото ви, защото лошият сън увеличава глада и апетита чрез промяна на хормоните грелин, който влияе върху глада, и лептин, който влияе върху чувството за ситост.

Твърде много кофеин може също да въведе други здравословни проблеми, като нервност, гадене и повишено кръвно налягане. Добро правило е да не превишавате 400 mg кофеин (около четири чаши кафе) на ден.

Обобщение

Има някои доказателства, че кафето може да подпомогне метаболизма ви, да подобри изгарянето на мазнини и да ви накара да се почувствате по-сити, но не очаквайте чудеса. Доказателствата са все още слаби, а преди всичко отслабването зависи от начина ви на хранене и физическата ви активност.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares