Динята е невероятен хидратиращ плод, тъй като съдържа 92% вода и е обогатена с минерали и витамини. Семената и са изключително богати на различни хранителни вещества. Тези семена имат ниско съдържание на калории и са богати на микроелементи като цинк, магнезий, калий и т.н.
Семената на динята повишават имунитета и здравето на сърцето и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, като по този начин заемат видно място в хранителната таблица при диабет.
Хранителна стойност на семките от диня
1: Нискокалорични
Семките на динята са с ниско съдържание на калории. Една шепа семена с тегло около 4 грама съдържа само 23 калории.
2: Магнезий
Магнезият е основно хранително вещество за метаболитната активност. Поради това, че са богати на магнезий, семките от диня насърчават здравословния метаболизъм на тялото.
3: Цинк
Семената на динята са добър източник на цинк. Помага за повишаване на имунитета ни, помага за храносмилането, растежа на клетките и поддържа нервната система здрава.
4: Желязо
Семките на динята са отличен източник на желязо.
5: Полезни мазнини
Семената от диня съдържат както мононенаситени, така и полиненаситени мастни киселини, които се считат за полезни, добри мазнини. Полезни са за предотвратяване на инфаркт, инсулт, а също така понижават холестерола. Четири грама семена от диня осигуряват 0,3 грама мононенаситени мастни киселини и 1,1 грама полиненаситени мастни киселини.
Как да ядем семена от диня?
Можете да ядете семки от диня сурови, покълнали и печени. Във всякаква форма тези семена са толкова вкусни и здравословни. Обикновено семките от диня получават хранителни вещества, след като покълнат.
Семките на динята се консумират най-добре печени. Можете лесно да изпечете семки от диня и да ги поръсите със сол, за да направите пикантна закуска. Това може да бъде както вкусен, така и здравословен начин да консумирате динени семки в движение. Освен това, има и по-екстравагантни рецепти, които можете да опитате у дома, използвайки семки от диня.
Ползи за здравето от динено семе
Тъй като семената на динята са пълни с хранителни вещества като протеини, есенциални мастни киселини, магнезий, цинк; помага да осигурим изненадващи ползи за нашето тяло. Някои от важните предимства са описани тук:
1: Подобряват здравето на кожата
Покълналите семки от диня помагат за почистване на кожата, тъй като са пълни с витамин С, антиоксиданти и др. Маслото от нея се използва широко в различни козметични продукти за лечение на акне и ранни признаци на стареене.
Цинкът, съдържащ се в семената, може да забави процеса на стареене поради способността си да синтезира протеини, клетъчно делене и възстановяване.
2: Помагат за укрепване на косата
Семената на динята са пълни с протеини, желязо, магнезий, цинк и мед, за които е известно, че подобряват здравето на косата ви. Манганът в семената помага за предотвратяване на падане и увреждане на косата.
3: Подобряват здравето на сърцето
Семената от диня могат да подобрят здравето на сърцето ви по много начини. Като добър източник на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Проучванията показват, че тези добри мазнини са полезни за предпазване от инфаркт, инсулт. Това семе съдържа голямо количество магнезий, който поддържа сърцето ви здраво и регулира нормалното кръвно налягане.
4: Намалява нивата на кръвната захар
Ако страдате от колебания в нивата на кръвната захар, опитайте да включите тези магически семена в диетата си. Магнезият помага за регулиране на метаболизма на въглехидратите, което пряко влияе върху нивата на кръвната захар. Тези семена помагат при лечението на диабет тип 2.
5: Укрепват имунната система
Семената на динята са пълни с желязо и минерали, които подобряват имунните функции. Тези семена също съдържат витамин В комплекс също помага в това отношение.