Сладките картофи обикновено се разпознават по медно оцветената им кора и ярко оранжевото месо, въпреки че има стотици разновидности, отглеждани по целия свят. Може да видите сладки кртофи в цветове като бяло, кремаво, жълто, червеникаво-лилаво и наситено лилаво.
Верни на името си, сладките картофи имат естествено сладък вкус, който допълнително се подобрява чрез методи на готвене като печене. Те също са един от най-добрите източници на бета-каротин – предшественик на витамин А.
Сладките картофи са източник на:
- витамин А под формата на бета-каротин;
- витамин B6;
- витамин Ц;
- калий;
- фибри.
Ползи за здравето от сладките картофи
Сладките картофи с оранжево месо са най-богати на бета-каротин, а тези с лилаво са по-богати на антоцианини. Бета-каротинът и антоцианините са естествено срещащи се растителни „фито“ химикали, които придават ярки цветове на зеленчуците. Тези фитохимикали се изследват за потенциалната им роля в човешкото здраве и превенцията на заболяванията.
Сладките картофи имат висок гликемичен индекс и гликемичен товар – почти толкова висок, колкото този на белите картофи . Повечето хора не ядат сладки картофи в същите количества в каквито както ядат белите картофи, което може би е причината научните изследвания да не са потвърдели, че сладките картофи са основен виновник за наддаване на тегло и диабет.
Съхранение и приготвяне
Съхранявайте сладките картофи на хладно и сухо място. Те са по-нетрайни, отколкото си мислите, така че е най-добре да ги използвате в рамките на една седмица след покупката.
Преди готвене изтъркайте добре корите, тъй като те са годни за консумация и са питателни.
Надупчете картофа с вилица 4-5 пъти, което позволява на парата да излезе.
Ако готвите във фурна, поставете върху покрит лист за печене в предварително силно загрята на 200 градуса фурна. Печете за 45-60 минути или докато месото омекне. Оставете картофите да се охладят няколко минути, преди да ги нарежете.
Ако печете в микровълнова фурна, поставете върху подходящ за микровълнова фурна съд и загрейте на висока температура 8-10 минути. Обърнете картофите с дъното нагоре по средата на готвенето, за да осигурите равномерно нагряване. Оставете картофите да се охладят няколко минути, преди да ги нарежете.
Ако ги варите на котлона, обелете картофите и ги нарежете на няколко сантиметрови кубчета. Изплакнете добре в гевгир. Прехвърлете картофите в тенджера и добавете вода, докато кубчетата се покрият напълно. На средно висока температура покрийте тенджерата и оставете картофите да къкри, докато омекнат, обикновено около 15-20 минути. Отцедете картофите в гевгир и подправете по желание.
Идеи как да ги похапвате
Добавете сварени, нарязани на кубчета сладки картофи към вашите супи и салати.
За бърз обяд: нарежете изпечен сладък картоф наполовина и отгоре го поръсете с варен боб, броколи и сирене фета или гръцко кисело мляко.
За пюре: Използвайте вилица, преса или блендер, за да пасирате сварените картофи. Добавете течност като вода, бульон или мляко, ако желаете по-гладка консистенция. Подправете със щипка сол, черен пипер, подправки или билки по желание.
Печени: Измийте и нарежете среден сладък картоф на филийки. Намажете със зехтин и разстелете на един слой върху тава за печене. Поръсете с щипка сол и билки или подправки по желание. Печете на 200 С за 25-35 минути или докато вътрешността омекне, а външната страна стане хрупкава.