България е малка на територия страна, но всички области в нея имат неповторим забележителен лик. Обичаи, фолклор, кухня – разликите от една област до друга са огромни.
Странджа е от малките планини в България. Кой не знае обаче странджанските песни? Кой не е чувал за нестинарството?
Заслужава си да обърнем поглед и към кухнята на региона.
В Странджа ястията и мезетата от свинско месо са на голяма почит. Бахур, етърник от свински черен дроб, пача по класическата рецепта с много чесън. Интересно се приготвя осоленият свински бут. Слага се на дъното на дървена каца за цялата зима и чак на пролет се изважда и окачва на проветриво място. Приготвят и осолена сланина, която често използват като добавка към различни ястия. Консумира се още сурова или печена на шиш.
Известен деликатес е странджанският дядо. Почиства се стомаха на прасето, пълни се със свинска кайма и после за зашива с игла и конец. Осолява се и престоява 40 дни, затиснат с камък отгоре. Трябва да изсъхне добре преди консумация.
Характерни техники за приготвянето на месото из Странджа са печенето на дървен шиш или направо в жарта. Популярни подправки са джоджен, чесън, мерудия, черен пипер, мащерка, чубрица.
Странджанци си приготвят туршия за зимата. Най-често от зелени домати, зелени чушки и кисело зеле.
Интересно за местната рецепта за зелник е, че не се приготвя със зеле, а с лапад, лобода или други. Свареният от царевично брашно качамак се се запържва със сланина.
Известната триеница се приготвя като с навлажнени ръце (за да не лепне по тях) се стриват малки топчета брашно с размер на трохи. Пускат се във вряща вода, а след това се запържват с олио и червен пипер.
Странджанци приготвят и домашна юфка. Прави се много тънка и се използват само прясно мляко, яйца, брашно и сол. Пече се на слънце и се натрошава. Интересно е за катмите в Странджа е, че се пекат на сач, който се маже със сланина.
Консумират се и риба и морски дарове. Риба странджанци и от реките, не само от морето. Някои рецепти са наистина уникални – например печена на жар риба, заровена с пепел.
Особено популярни ястията с риба са в района около Бургас и морето. Чували ли сте за „миди по бургаски“? Мидите се варят с малко ориз и се отварят по време на готвенето.
Ако посетите района около Странджа, не пропускайте да опитате и нестинарския гювеч, баклата с булгур, празената супа със сирене, странджанския кебап и още много други изненади, скрити в полите на планината.