Супа от броколи и чедър
Кремообразното, пикантно сирене в тази супа от броколи и чедър се топи прекрасно. То може да бъде комбинирано и сгъстено с оризово брашно, за да остане супата без глутен, ако е необходимо. Броколите остават зелени и придават текстура на пюрираната основа.
Насладете се на тази рецепта като супа за предястие или я съчетайте със зелена салата за лека вечеря или обяд.
Необходимите продукти:
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 малка глава жълт лук, наситнена
- 3 супени лъжици универсално брашно или бяло оризово брашно
- 1 супена лъжица ситно нарязан чесън
- ¾ чаена лъжичка суха горчица
- 4 чаши зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий
- 2 чаши пълномаслено мляко
- 10 чаши свежи цветчета броколи, разделени
- чаша моркови
- ¼ чаена лъжичка сол
- 3 чаши настъргано изключително остро сирене Чедър
- 1 супена лъжица оцет от шери
- 2 супени лъжици тънко нарязан пресен лук
Начин на приготвяне:
Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лук и гответе като разбърквате от време на време, докато омекне и стане полупрозрачен, 4 до 5 минути. Добавете брашното, чесъна и горчицата и гответе като разбърквате непрекъснато докато брашното се препече и чесънът се ухае, около 1 минута.
Бавно добавете бульона като бъркате непрекъснато. Разбъркайте с мляко. Оставете да къкри на средно силен огън, като разбърквате често и остъргвате дъното на тенджерата, за да освободите запечените парчета.
Намалете топлината до средна, за да поддържате слаб огън; добавете 7 чаши броколи. Оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато броколите омекнат, около 8 минути. Междувременно нарежете на едро останалите 3 чаши броколи, направени на парченца.
Свалете съда от котлона. С помощта на потапящ се блендер обработете сместа докато стане почти гладка с малко останали по-едри парчета, 20 до 30 секунди. Към пасираната смес в тенджерата се добавят морковите и нарязаните броколи.
Гответе на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато морковите и броколите омекнат, около 6 минути. Разбъркайте със сол и отстранете от огъня.
Добавете 2 1/2 чаши чедър към супата. По 1 шепа наведнъж като разбърквате, за да се разтопи напълно сиренето, преди да добавите следващата шепа. Добавете оцета.
Разпределете супата по равно в 8 купички; отгоре поръсете с пресен лук и останалата 1/2 чаша чедър. Сервирайте веднага.
Хранителна информация
Размер на сервиране: 1 чаша
На порция: 250 калории
Кремообразна фъстъчена супа със салвия
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици неутрално масло, като рапица или авокадо, или гхи
- 1 голяма глава сладък лук, нарязан
- 2 стръка целина, нарязани
- 1 ½ чаени лъжички кошер сол
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 супена лъжица пресен градински чай
- ½ чаена лъжичка смлян бял пипер
- смлян червен пипер на вкус (по желание)
- 8 чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 2 чаши гладко фъстъчено масло, за предпочитане без добавена захар
- 1 ½ супени лъжици малцов оцет или оцет от шери
- ½ чаша печени в мед фъстъци, наситнени
- ¼ чаша ситно нарязан пресен див лук или листа магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте олио (или гхи) в голям съд на средно висока температура, докато започне да блести. Добавете лук, целина и сол; разбъркайте, за да покриете. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат и започнат да стават златистокафяви около краищата, около 10 минути. Разбъркайте доматено пюре, градински чай, бял пипер и смлян червен пипер, ако използвате. Гответе, като разбърквате непрекъснато, докато се появи аромат, около 1 минута. Добавете бульона, увеличете топлината до висока степен и оставете да къкри. След като заври, добавете фъстъчено масло, като разбивате, докато се разтопи в бульона. Намалете топлината до ниска и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато супата леко се сгъсти, 15 до 20 минути. Свалете от огъня.
С помощта на потапящ се блендер или на части в блендер обработете супата, докато стане много гладка. (Бъдете внимателни, когато смесвате горещи течности.) Разбъркайте с оцет. Сервирайте супата, гарнирана с нарязани фъстъци и див лук (или магданоз).