Тайните на приготвянето на вкусния ориз

Тайните на приготвянето на вкусния ориз

Оризът освен вкусна е и много полезна храна. Хранителният му състав е много богат, а също и носи доста калории. На всичко отгоре не е и скъп, ето защо на много места по света той е основна на храна на по-бедните прослойки. Но не само! Оризът стана още по-търсен и обичан след като сушито завладя света. Все пак за доброто суши оризът е от изключително значение.

Ако трябва да потърсим недостатък на ориза обаче, ще е честно да кажем, че той не се готви лесно. Високото съдържание на нишесте е причината често зърната да се слепват при готвене, а това не е нито естетически красиво, нито има добър вкус. Много е важно оризът да бъде напълно сварен, а не в сърцевината си още да хрупа. Тези две особености при приготвянето на ориз трябва да се имат предвид и с нашите съвети лесно ще имате чудесни резултати.

Как да избегнем слепването на ориза при готвене?

Причината е в нишестето в ориза. Лесен начин да избегнете проблема е да го накиснете предварително за около половин час във вода. Така нишестето в някаква степен се разтваря във водата. Ще забележите, че е станала с бял цвят. Ако не разполагате с толкова време преди готвене, измийте ориза с вода добре, поне 3-4 пъти. Изплаквайте го докато водата престане да побелява. така ще се отмили нишестето, от което може да се освободите. Тези лесни трикове ще помогнат да предотвратят слепването при готвене.

Друг начин е просто да си купите бланширан ориз или сами да бланширате ориза у дома. Как става това? Бланширането е предварителна обработка, при която оризът трябва да се  потопи във вряща вода за 3-5 минути, после се облива със студена вода и се подсушава.

Друг трик е да запържите предварително ориза в тиган за в сгорещена мазнина за минута, две.

Колко да варим ориза и с колко вода?

Вече има толкова много видове ориз на пазара, че не е лоша идея всеки път да поглеждате указанията на опаковката. И все пак! Проверено най-доброто съотношение ориз вода е 1:3 . Обикновено за измерване се ползват чаени чаши. Най-често белият ориз се сварява за около 20 минути, кафявият за 40, а  за дивият може да е необходимо и час.

Как да сготвим ориза?

Независимо за какво ястие ястие ще ползвате ориза, важно е да знаете няколко неща. Не добавяйте вода след като готвенето е вече започнало. Ако ще варите ориза в тенджера, кипнете в нея подсолена вода. Изсипете ориза и го разбъркайте само веднъж, за да не залепне за  дъното. Когато заври, намалете котлона и похлупете. не сваляйте капака докато оризът не стане готов.

Подправките към ориза се прибавят или към водата, в която ври, или към вече готовото ястие.  Обикновено солта е задължителна, ако го искате пикантен сложете шафран или куркума, черен пипер, къри, каквото желаете.

Оризът е добър избор за всяко меню. Не подценявайте обаче трудностите при готвене, за да стане настина вкусен!

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares