Как да направим здравословната храна по-привлекателна за децата?

Как да направим здравословната храна по-привлекателна за децата?

Всеки родител иска детето му да храни здравословно, да успее да възпита в него здравословни навици на хранене, добър вкус към храната. Знаем обаче, че това не е никак лесна задача. В съвремието ни децата са обградени от сладките изкушения, от полуфабрикати и множество тестени изделия.

Високото съдържание на захар и мазнини в тези храни ги прави изключително привлекателни за нашия мозък. 

Защо е така? В древното минало храната не е била в такова изобилие и толкова лесно достъпна. Хората са се борили за всяка хапка храна, защото тя  носи жизненонеобходимата за човешкото тяло енергия.  Следователно колкото по-калорична е една храна, толкова по-добре! Нашият мозък се е научил да разпознава инстинктивно мазните и сладки храни и ни кара да ги желаем силно, повече от всички други. Така той осигурява на организма повече калории, тоест енергия за по-дълго време или за по-сложни дейности.

В днешно време, парадоксално, изобилието от храна често е проблем. Стратегията от миналото вече не носи ползи, а вреди и така ние биваме привлечени ежедневно от мазните и сладки храни, а имайки неограничен достъп до тях, често преяждаме. Проблемът не е само за хората, които преяждат и пълнеят постоянно. Ние често консумираме предимно такива храни, за сметка на плодовете, зеленчуците и ядките, които могат да ни дадат не само калории, но и полезни вещества като витамини и минерали.

Децата са най-потърпевши. Имайки още недоразвита нервна система, за тях е още по-трудно да устояват на храните с “ празни калории“ и да предпочетат супата или салата. И все пак има какво да направим! Трябва активно да противодействаме на съвременната култура на фаст фууд.

Как да помогнем на  децата да се хранят здравословно – няколко идеи и съвета.

  1. След като детето е захранено правилно с здравословни домашно приготвени или купени пюрета, идеята да запишете детето на общинска или частна кухня е чудесна, защото храната там в разнообразна и приготвена специално за нуждите на растящите организми.
  2. Предлагайте голямо разнообразие от храни. Нека детето от малко да свиква да опитва нови вкусове, да експериментира с храната, да се храни разнообразно. Бъдете пример в това отношение!
  3. Отново е модерно да се готви! Да, готвенето отдавна не е част от ежедневието само на отегчени домакини. Готвенето е новата култура на грижата за тялото и за неговото здраве. Приготвяйки храната вкъщи, вие давате на себе си и на хората, които обичате най-доброто, а също така и приготвено по техен вкус.
  4. Погрижете се храната да изглежда красиво и интересно. Това е важно за всеки, а особено за децата. Сандвич с очи от яйце, бузки от домати и усмивка от краставица? Практикува се дори карвинг с храна. Има много идеи, които можете да почерпите от там и използвате у дома. А какви идеи имате вие?
  5. Не използвайте храната като наказание или награда, това е опасно! Всяко дете има право на вкусна и полезна храна, а също и не бива да бъде насилвано да яде. Това е пътечка към хранителните разстройства. Храната не бива да е и награда, защото по този начин се свързва нездравословно с емоционалното израстване на детето.
  6. Включете детето в процеса на готвене! Така ще провокирате интереса към домашно приготвената храна. Това има и множество други ползи за общуването ви с детето и с изграждането на самостоятелност и увереност.
  7. Не го лишавайте от нищо. Нека опитва от всичко, но да се стреми към умереност и баланс. Тогава няма вреда, от която и да е храна. Опитите за пълно ограничение само ще засилят желанието и интереса на детето към дадена храна, а не това е целта.
  8. Бъдете пример. Децата много повече се учат от поведението, отколкото от думите ни.
  9. На пазара има много книжки за здравословното хранене. Има много детски песнички по темата. Има играчки, които бихте могли да използвате в ролеви игри за затвърдяване наученото по отношение на храната и храненето. Възползвайте се!
  10. Уважавайте вкуса на вашето дете. Нека яде това, което обича. Уважавайки хранителните му предпочитания, вие уважавате него. А няма по-важно от това!


Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares