Никулден традиционно е много почитан от българите празник. Най-важното ястие на трапезата разбира се е шаранът.
Свети Никола е смятан за повелител на морската шир, реките и езерата, както и на моряците и рибарите. Ето защо е задължително на празничната трапеза да присъства ястие с риба. Най-често в България се избира шаран. Има различни начини на за приготвянето му, така че разнообразието е голямо.
Защо точно шаран? Легенда гласи, че веднъж когато св. Никола пътувал с лодка се завихрила буря и лодката му се пробила. Светец успял да хване един шаран и да запуши с него дупката. Така той и спътниците му били спасени.
Освен шаранът, на трапезата трябва да присъства и празничен кравай, а всички останали ястия трябва да са постни.
Предлагаме ви по-нетрадиционна рецепта за приготвянето на шарана, а именно пълнен шаран със сирене. Към него пригответе за гарнитура богата бобена салата.
Шаран, пълнен със сирене
Време за приготвяне на рецептата – 1 час. С посочените продукти ще получите между 4 и 6 порции.
Необходимите продукти
- 1 шаран
- 1 пакетче масло
- 300 гр. сирене
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. ч. вода
- 2-3 с. л. олио за тавата
Начин на приготвяне
Почистете шарана без да махате главата. Измийте го много добре.
Осолете шарана отвън и отвътре.
Пригответе плънката. Трябва да натрошите сиренето и да го смесите с черния пипер. Може да добавите наситнен магданоз или копър по желание.
С плънката се пълнят коренчето и главата на шарана. Поставят се и бучици от маслото. Отворът трябва да се зашие, за да не изтича плънката.
Поставете шарана в намазнена с олио тава. Върху рибата сложете на няколко места останалата част от маслото.
Поръсете с червен пипер и сипете водата.
Печете в умерена фурна докато се зачерви. От време на време отваряйте и поливайте рибата със соса в тавата, за да стане по-сочна.
Ястието е готово когато в тавата остане само мазнина.
Преди да сервирате нарежете филийки лимон и сложете по шарана или отстрани. Пригответе и подходяща гарнитура.
Богата бобена салата
Време за приготвяне – 1 час. От посочените продукти ще получите 4 порции.
Необходимите продукти
- 200 гр. бял боб
- 200 гр. шарен боб
- 1 стрък праз лук
- 2-3 с. л. олио
- 2 с. л. оцет
- 1 ч. л. джоджен
- 1 глава червен кромид лук
- 1 морков
- 2 печени червени чушки
- 4-5 кисели краставички
- 5-6 стръка магданоз
- щипка чубрица
Сварете поотделно двата вида боб.
Нарежете праза на ситно, а краставичките и лука на кръгчета.
Настържете моркова.
Нарежете печените чушки.
Смесете всичко.
Подправете с олио, оцет, джоджен и щипка чубрица.
Украсете отгоре магданоз.
Приятен апетит!