Японците отдавна са почитани и изучавани заради дългата продължителност на живота в Япония, която е по-висока от почти където и да е другаде по света. Защо традиционната японска диета е толкова здравословна и какво представлява тя по-конкретно?
Каква е традиционната японска диета?
Традиционната японска диета се състои предимно от свежи, непреработена храни, с много малко рафинирани съставки и захар. Всъщност това се отнася и за традиционната китайска диета, включваща основни продукти, като ориз, варени и мариновани зеленчуци, риба и месо.
Тъй като Япония всъщност е група от острови, нейните жители консумират много повече риба в сравнение с другите азиатски страни. Те също така ядат сурова риба в суши и сашими, плюс доста мариновани, ферментирали и пушени храни.
Какви са компонентите на традиционната японска диета?
Соевите зърна, обикновено под формата на тофу или прясно едамаме, са ключова част от японската диета, заедно с други зърна като адуки. Продуктите от ферментирали соеви зърна, като мисо и натто, са популярни основни продукти. Натто традиционно се консумира на закуска и има благоприятен ефект върху червата и подпомага съсирването на кръвта.
Японците също консумират голямо разнообразие от морски водорасли, които са пълни с полезни за здравето минерали и могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Плодовете често се консумират за закуска или като десерт, особено ябълки, мандарини и райска ябълка.
Японците са големи почитатели на зеления чай – по-специално на чая матча, който бързо набра голямо популярност и в Европа. Чаят матча е ценен заради съдържанието си на антиоксидантни съединения, известни като катехини, които са свързани с борбата с рака, вирусите и сърдечните заболявания.
Какви са предимствата на традиционната японска диета?
Проучване на British Medical Journal установи, че хората, които се придържат по-близо до японските хранителни навици – диета с високо съдържание на зърнени храни и зеленчуци, с умерени количества животински продукти и соя, но минимално количество млечни продукти и плодове – имат намален риск от преждевременна смърт от сърдечно заболяване или инсулт.
Диетата на японците традиционно е богата на соя и риба. Предполага се, че този факт има важна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Японците също имат най-ниските нива на затлъстяване сред мъжете и жените.
Остров Окинава, в най-южната част на Япония, има най-много столетници в света, както и най-нисък риск от свързани с възрастта заболявания. Това отчасти се дължи на тяхната диета с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, но с високо съдържание на хранителни вещества, особено фитонутриенти, включително флавоноиди, открити в различни цветни зеленчуци.
Какво представлява културата на хранене на японците?
Традиционно японците имат здравословно отношение към храната и храненето. Те имат поговорка „хара хачи бу“, което означава да ядеш, докато не се заситиш до 80% и учат децата на тази философия от ранна възраст.
Ключов е и начинът, по който японците сервират храната си. Вместо от една голяма чиния, те често ядат от малка купа. Често се наслаждават не на едно, а на няколко различни ястия, обикновено ориз, мисо, малко риба или месо и след това две или три зеленчукови ястия, които често се сервират общо.
Японците също силно вярват в принципа на „гъвкавото ограничение“, когато става въпрос за лакомства и закуски. Това означава, че им се наслаждават от време на време, на по-малки порции, вместо да си ги забраняват напълно или да ги консмират ежедневно.
Определено има много какво да научим от японците, а кои са най-популярните апонски ястия, може да научите тук.