Освен че е страхотен начин да започнете деня, кафето е и чудесна добавка към редица рецепти. Да, оказва се, че прясно смляното кафе – когато се използва пестеливо – може да подобри редица популярни храни. Това, както ще видите, не важи само за тортите и десертите. Кафето може много повече от това! Е, как да не го обичаш?
От бургери до ребърца, кафето добавя възхитителен земен и опушен вкус към редица ястия. Ето три рецепти, а които да започнете да възприемате кафето по този нов интересен начин.
Бургери
Следващия път когато приготвяте за семейството бургери на скара, опитайте да добавите малко прясно смляно кафе към сместа.
Кафето придава възхитително богат опушен вкус на питките. Тайната тук е да добавите много малко, иначе ще се почувства като пясък върху хляба. Около 1/4 чаена лъжичка е напълно достатъчна.
За да направите бургери с кафе, смесете следното в голяма купа:
- 1 кг смляно говеждо месо
- 2 ч. л. горчица
- 2 ч.л. сос Уорчестър
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно или смляна
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка прясно смлян пипер
- 1 яйце
- 1/4 ч. л. прясно смляно кафе
След като смесите внимателно, разпределете сместа на хлебчетата за бургер. Запечете ги на тиган или на горещ грил до готовност.
Суха подправка за месо
Утайката от кафе може да придаде невероятне вкус на месото на скара, особено на свинското и говеждото. Докато повечето приготвени на барбекю ястия и сосове наблягат на сладкия и соления вкус, утайката от кафе добавя интензивен „земен“ вкус, който допълнява опушването на месото.
Просто натрийте кафе върху месото. Можете да бъдете малко по-щедри, тъй като процесът на готвене ще противодейства на голяма част от интензивността на кафето
Комбинирайте следните съставки, за да направите перфектната суха подправка с кафе за месо:
- 2 супени лъжици кошер сол
- 2 супени лъжици пушен червен пипер
- 1 супена лъжица чили на прах
- 1 чаена лъжичка италиански билки
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. прясно смлян черен пипер
- 1/2 ч. л. смлян кориандър
- 1 супена лъжица кафява захар
- 2 супени лъжици прясно смляно кафе
Смесете съставките в купа и разбъркайте добре. Обтривате месото с готова подправка. Може да се използва както за месо, което ще се приготвя на скара, така и на фурна.
Чили
Искате ли да направите убийствено чили? Опитайте да добавите малко кафе към сместа. То ще помогне за омекване на месото и ще придаде богат, топъл вкус на ястието.
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица масло
- 1 ситно нарязан лук
- 500 грама телешка кайма
- 2 скилидки смлян чесън
- 2 ч. л. чили на прах
- 1 ч. л. кимион
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 консерва нарязани домати
- 1 консерва боб кидни
- 1 чаша прясно сварено кафе
- 1/2 ч. л. кафява захар
- 1 връзка нарязан кориандър
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете лука и телешкото месо до кафяво и омекване. Добавете останалите съставки , с изключение на кориандъра и оставете да заври. Нека да къкри 25 минути. Свалете от огъня и добавете кориандъра.