В оптимално здраве чрез хранене

В оптимално здраве чрез хранене

Всички сме чували фразата, че ние сме това, което ядем. Нашето здраве наистина се влияе много от начина ни на хранене. Вижте например как ни помагат някои от редовните храни на нашите трапези.

В оптимално здраве чрез хранене - main blueberries

Боровинки за мозъка

Установено е, че високото съдържание на флавоноиди в боровинките подпомага краткосрочната и дългосрочната памет. Добавете една шепа към вашата овесена каша или зърнени храни за закуска.

В оптимално здраве чрез хранене - bunch grapes

Грозде за кожата

Люспите на червеното грозде съдържат ресвератрол, противовъзпалително средство, което помага да се поддържа кожата здрава. Няколко проучвания показват, че ресвератролът ви помага да се предпазите от ултравиолетовите лъчи, които също могат да доведат до рак на кожата.

В оптимално здраве чрез хранене - main barley 1

Наднормено тегло и ечемик

Имате ли повече мазнини около корема? Отървете се от тях, като ядете повече пълнозърнести храни като ечемик или амарант, които, подобно на киноата, са чудесни източници на протеин.

Проучване на университета Tufts установи, че хората, които ядат диета, богата на пълнозърнести храни, но бедна на рафинирани зърна, имат 10 процента по-малко коремни мазнини от тези, които не го правят.

В оптимално здраве чрез хранене - black beans

Борци с рака: Черен боб и броколи

За да предотвратите рак на дебелото черво и простатата, увеличете приема на бобови растения. Бобът, грахът и лещата са богати на диетични фибри, които помагат за ускоряване на отделянето на отпадъци през червата, премахвайки всички канцерогени, които може да са се натрупали там.

Освен това бобът е богат на фолиева киселина, която помага за възстановяването на увредените клетки.

Не пропускайте и броколите, тъй като този кръстоцветен зеленчук е богат на фитонутриенти, които намаляват възпалението и предпазват от рак на белите дробове, стомаха и други видове рак. В допълнение, тези естествени химикали също така включват туморни супресорни гени, които забавят клетъчния растеж, така че щетите могат да бъдат поправени.

В оптимално здраве чрез хранене - main flaxseeds 1

Лененото семе и холестерол

Лененото семе е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението и борбата с натрупването на плака. Лененото семе също съдържа два други компонента, които са насочени специално към LDL холестерола: лигнани и разтворими фибри, които изчистват холестерола от тялото.

В оптимално здраве чрез хранене - main parm 0

Сирене и остеопороза

Що се отнася до калция, твърдите сирена са шампиони, осигурявайки повече калций от меките сирена. Примерен случай: 50 грама пармезан съдържат 500 мг. Твърдите сирена също имат пробиотични свойства, които помагат на храносмилателната система да работи гладко.

В оптимално здраве чрез хранене - main apples

Ябълки и храносмилане

Този плод съдържа много пектин, разтворими фибри, които помагат за предотвратяване натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Освен това техните неразтворими фибри помагат да поддържате храносмилателната си система силна. Не белете ябълката си – две трети от фибрите и много антиоксиданти се намират в кората.

В оптимално здраве чрез хранене - oatmeal pile

Овес и енергия

В проучване, публикувано в списание Metabolism, тестови субекти, които са консумирали овесени ядки 45 минути преди тренировка, са имали значително предимство в производителността пред субекти, които са приели друга храна.

Хората смилат тези въглехидрати бавно, което означава, че енергията остава висока дълго след като ги изядем.

Джинджифил и болка

Джинджифилът има мощни антиоксиданти го правят изцяло естествено противовъзпалително средство, което може да намали мускулните болки, например след тренировка.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares