Вълшебната напитка през лятото – коя е тя?

Вълшебната напитка през лятото – коя е тя?

Айрянът е напитка с български произход. Безалкохолна, негазирана, изключително лесна за приготвяне и достъпна почти във всеки магазин, здравословна, а дори и е евтина! Как да не наречем айряна вълшебната напитка през лятото?

Винаги е полезно да пием айрян, но традиционно консумацията му е най-висока през топлите месеци, а можем да кажем, че и ползите също.

Айрянът ще ви разхлади

Вместо да посегнете към бирата, сладоледа или третото за деня фрапе, по-добре изберете айряна. Той ще ви донесе чувство на свежест без излишни калории и без да се лишавате от възможността да шофирате, например. Консумацията му ще ви предпази и от дехидратация в жегите.

Хранителен състав

Към много напитки можем да отправим забележки, но не и към айряна. Освен източник на вода, той ще ни набави и ценните за организма протеини. Съдържа още минерали и витамини като фосфор, калий, А, В2, В6, В12, D. Айрянът има ниско съдържание на лактоза, така че дори да имате проблеми с консумацията на прясно мляко, айрянът няма да ви създаде такива.

Айрянът съдържа 1.9 гр. протеин, 3,1 гр. въглехидрати и 1,5 гр. мазнини за 100 мл. Има малки отклонения в зависимост от млякото, с което е приготвен.

Нискокалорична напитка 

Айрянът не бива да се изключва по време на режим за отслабване. Той има само около 30 калории за 100 мл., но освен, че утолява жаждата, той има и засищащ ефект, благодарение на протеините, които доставя на организма.

Ползи за здравето

През лятото айрянът компенсира загубата на сол от организма, причинена от потенето в жегите. При ниско кръвно налягане понякога е проблем през летните месеци. Чаша айрян може да помогне и за това, отново поради съдържанието на сол.

Айрянът съдържа естествени пробиотични бактерии, които са много полезни за стомашно-чревната флора. Поради тази причина той се отразява чудесно както на храносмилането, така и на общия ни имунитет.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares