Защо не мога да отслабна?

Защо не мога да отслабна?

Пробвате най-различни диети, но така и не успявате да достигнете желаното тегло. Спортувате, ораничавате мазнините или въглехидратите, или дори и двете, но отново без видим резултат. Прибягвате до хранителни добавки, шейкове, пластири, чайве, дъвки и какво ли не, но кантарът не помръдва. Изглежда отслабването е невъзможно за вас.

Питате се вие ли правите нещо не както трябва. Разбира се, това не е изключено, но трябва да знаете, че има и други причини, поради които това може да се случва. Нека видим основните от тях.

Заболявания

Някои проблеми със здравето имат отражение върху теглото. Може да способстват качването на килограми ил ида затрудняват отслабването, а не рядко и двете. Например при жените две такива заболявания са тиреоидитът на Хашимото и синдромът на поликистозните яйчници, които са съжаление саи доста разпространени сред популацията.

Йо-йо ефект

Проучванията показват, че колкото повече сте опитвали да отслабванете, успявали сте, нослед това сте връщали килограмите си, толкова по-вероятно е всеки следващ опит да намалите теглото си, да е все по-труден и дори съвсем неуспешен.

Причините за това са чисто физиологични. Тялото започва да трупa мазнини, за да има в резерв, в случай, че отново го подложите на рестрикции. Освен това има данни, че диетите с йо-йо ефект, водят до предизвикане на имунен отговор в мастната  тъкна, който затруднява последващо отслабване.

Чревни бактерии

Бактериите, които живеят в нашите черва имат връзка с нашето здраве. Многократните диети водят до премни в чревния състав, които имат своето отражение върху начина, по който фукнционира тялото ни, включително и върху процеса на отслабване.

Възраст

Колкото повече напредват години, толкова по-трудно става отслабването за мнозинството от хората. С годините се губи мускулна маса, метаболизма се забавя. Това често води до спонтанно казване на 0т 2 до 6 килограма.

Много жени споделят, че отслабването след настъпването на менопаузата е почти невъзможно, каквото и да правят. Причините за това се крият в хормоналните промени, които настъпват.

Защо не мога да отслабна? - the ultimate diet to lose weight fast 768x512 1

Генетика

Медицината вече е доказала, че генетичният фактор е от изключително значение за всичко, включително и за теглото ни. Някои хора са с по-висок апетит, други с по-нисък. Някои имат по-бърз метаболизъм, други по-бавен.

Жените, които по време на бременността си са били с наднормено тегло или затлъсяване, по-често раждат по-едри бебета, които имат по-висок риск от излишно тегло и затлъстяване, в сравнение с другите.

Това означава, че освен гените, значение има и условията, на които сме били изложени в утробата.

Не всичко зависи от нас

Не можем да повлияем на гените си, но може да променим навиците си. Както обаче се вижда, дори това не е гаранция за успех. Най-добрият вариант е превенцията, тоест да внимаваме много да не качим килограми, с които после да се борим.

Това не означава, че трябва да се откажем от мечтата за здравословно тегло. По-скоро трябва да бъдем по-умерени в целите, които си поставяме, да не бъдем прекалено сурови със себе си и да имаме реалистични очаквания. Истината е, че не всеки човек може да бъде слаб. Нашат основна форма, апетит и тегло в голяма степен са заложени в нашите гени.

Това, което можем да направим е да се опитваме да не преяждаме, да бъдем умерени в количествата, да подбираме качествени храни и като цяло да следваме здравословен начин на хранене. Това би намалило до минимум негативните последствия от излишните килограми, като в същото време ни помага да бъдем по-уверени.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares