Великденско меню – салата, основно и десерт

Великденско меню – салата, основно и десерт

Великденски козунаци

Необходимите продукти:

  • 500 гр. брашно;
  • 100 гр. захар;
  • 100 гр. меко масло;
  • 4 яйца;
  • 10 гр. суха мая;
  • 1/2 ч. ч. прясно мляко;
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • настъргана кора от 1 ;лимон;
  • 1/2 ч. л. ванилия
  • 1/2 ч. ч. овесени ядки или нарязани на ситно ядки по избор;
  • смес от 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко.

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината количеството мляко и оставете да втаса на топло място за около 10 минути.

В голяма купа разбийте яйцата и захарта добре, докато сместа стане пухкава.

Добавете разтопеното масло и олиото към яйчената смес и разбъркайте добре.

Прибавете на части брашното и разбърквайте добре, докато получите гладко и меко тесто.

Прибавете разтворената мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и овесените ядки (или другите ядки по избор) към тестото и разбъркайте добре, докато всичко се разпредели равномерно.

Покрийте купата с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато тестото се удвои в обем.

Разделете тестото на 3 равни части и оформете козунаци. Поставете ги в предварително намазана с масло и брашно форма за козунак.

Оставете козунаците да постоят на топло място за около 30 минути.

Смесете жълтъка с млякото и разбийте добре. Намажете козунаците с тази смес.

Печете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато придобият златиста коричка.

Извадете козунаците от фурната и оставете да изстинат преди да ги нарежете на филии и сервирате.

Съвет: Ако искате да придадете на козунаците още по-богат вкус, можете да добавите различни подправки като канела, карамфил, кардамон или ром. Също така, можете да ги оформите в различни форми.

Овчарска салата

Великденско меню - салата, основно и десерт - 635417838450156530

Необходимите продукти:

  • 3-4 домата;
  • 1 краставица;
  • 1 глава лук;
  • 1 зелен чушки;
  • 1 червен чушки;
  • 200 гр. бяло сирене;
  • 50 гр. маслини;
  • 2 с. л. зехтин;
  • 1 с.л. оцет;
  • 1/2 ч .л. сол;
  • 1/4 ч. л. черен пипер;
  • 1/2 връзка магданоз.

Начин на приготвяне

Измийте доматите, краставицата, чушките и лука. Отстранете стръкчетата на чушките и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно лука и магданоза.

Изрежете доматите на кубчета и ги сложете в голяма купа за салата.

Добавете кубчетата от краставица, чушките, сиренето и маслините в купата с доматите.

В друга купа, смесете зехтина, оцета, солта и черния пипер и разбъркайте добре, за да се направи дресинг.

Полейте сместа от зехтина, оцета и подправките върху салатата и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.

Добавете нарязания лук и магданоз в салатата.

Разбъркайте салатата отново и оставете да постои в хладилника за около 30 минути преди да я сервирате.

Агнешка дроб сарма

Великденско меню - салата, основно и десерт - drob sarma po selski

Необходимите продукти:

  • 1 кг агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, момици, черва);
  • 1 чаена чаша ориз;
  • 1 връзка пресен лук;
  • 1 брой агнешко було
  • 1 връзка магданоз;
  • 1 връзка джоджен;
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер;
  • 3 броя яйца;
  • 600 грама кисело мляко;
  • 1/2 чаена чаша олио.

Начин на приготвяне

Измивате агнешките дреболии и ги сложете да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути.

Нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза, измийте ориза. Сложете тенджера на котлона и загрейте олиото, след което добавете нарязания лук. Разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато стане стъклен.

Сварените дреболии нарежете на ситно и ги добавете към ориза. Прибавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте. Добавете и две чаени чаши от бульона, в които се вариха дреболиите. Гответе докато сместа поеме водата.

Агнешкото було трябва да се нареже на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от изстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете ги в тава.

Печете във фурна на 180 градуса докато станат леко розови.

Разбийте яйцата заедно киселото мляко. Тази смес използвайте за заливка на дроб сармата. Ястието печете до златист загар на заливката.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares