Високо кръвно налягане – как да се храним?

Високо кръвно налягане – как да се храним?

Начина на хранене е критично важен при високо кръвно налягане. Когато кръвното е високо изпитваме редица неприятно симптоми като замайване, главоболие, болка в кръста, замъглено зрение, а в най-лошия сценарий може да получим инфаркт. За съжаление обаче високото кръвно налягане – хипертензия, е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб.

Важно да сме информирани по отношение на нашето хранене. Така ще можем да съчетаем полезното с приятното, в случая с вкусното.

Кои храни са наши „приятели“ и кои трябва да избягваме? Важно е да знаем!

1.Червено цвекло – този зеленчук е известен с многобройните си ползи за здравето. Източник е на много фибри, желязо, витамини, особено витамин С  и различни минерали. Червеното цвекло съдържа още и много нитрати. Наличието им в организма води до отпускане на кръвоносните съдове и съответно до снижаване стойностите на кръвното налягане. Според австралийско проучване, всекидневната консумация на сок от червено цвекло може като цяло да намали трайно стойностите, които виждате на апарата.

2.  Лимонена вода – много хора започват деня с чаша лимонена вода. Това носи доста ползи. Витамин С, който тя съдържа в изобилие, прави кръвоносните съдове по-гъвкави и меки, а това сваля кръвното налягане. Богата е и на антиоксиданти, които извеждат свободните радикали от организма. Всекидневното пиене на лимонена вода сутрин носи дългосрочни ползи по отношение на борбата с хипертензията.

3. Доматите – съдържат 237 микрограма калой на 100 гр, зеленчук. Калият помага на бъбреците да се отърват от излишния натрий чрез урината. Натрият доказано повишава кръвното налягане.
4. Бананите се определят като най-полезната храна за хората с високо кръвно. Бананите трябва да се включват в диетата им всекидневно, защото съдържат 12 % калиий,  още магнезий и много фибри.

5. Диня – съдържа много фибри, витамин А, калий и ликопен. Всички тези съставки понижават налягането в кръвоносните съдове.

6. Зелените зеленчуци като спанака, къдравото зеле, марулята са богати на калций, калий и антиоксиданти. Калият помага на бъбреците да се отърват от излишния натрий.

7.Чесън – той има антибактериално и антимикотично действие. В допълнение отпуска мускулите и понижава кръвното налягане като разширява кръвоносните съдове. Чесънът винаги е в услуга на вашето здраве!

Избягвайте:

  1. Солта – всеизвестно е, че тя стеснява кръвоносните съдове.
  2. Алкохола – отказът от него ще ви помогне и за други здравословни проблеми.
  3. Висококалоричните храни сладкиши, бисквити, чипсове и полуфабрикати (те съдържат и страшно много сол), защото от тях се пълнее. Излишните килограми само задълбочават проблемите с кръвното.
  4. Мазни храни и меса– внимавайте с лошия холестерол.

Изборът ни на ястия и продукти може да подобри ли да влоши здравословното ни състояние и влияе на стойностите на кръвното налягане. Няма да се излекуваме буквално чрез храната, но ще си помогнем да държим нещата в норма, под контрол.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares