Време е за зимнина – 3 рецепти за вкусна зима

Време е за зимнина – 3 рецепти за вкусна зима

Към края на лятото и началото на есента българите традиционно приготвяме зимнина. Лютеница, кисели краставички, компоти и сладка, различни туршии… Затваряме богатството на лятото и есента в буркани за зимата.

Думата „консервиране“ идва от латински означава „съхраняване“. С помощта на нагряване за пастьоризиране или варене за стерилизиране, микроорганизмите и ферментите (вещества, които ускоряват химическите реакции и биологичните процеси) се разрушават, а хранителните вещества и вкусовите качества на продуктите се запазват.

Домашно приготвените консерви са по-евтини, по-качествени и са приготвени по наш вкус.

Ето нашите 3 предложения.

Патладжани в марината

Необходимите продукти

  • 1 кг. патладжани, нарязани на едри филии
  • 2 с. л. сух риган

за маринатата

  • 200 мл. винен оцет
  • 1 л. вода
  • 2 с. л. морска сол

за заливката

  • 500 мл. зехтин
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 люта чушка, почистена от семената

Начин на приготвяне

Продуктите за маринатата трябва да се смесят. Кипнете я и след това прибавете патладжаните и ригана да поврат 3 минути.

Преместете патладжаните в отделна купа.

Смесете продуктите за заливката и разбъркайте добре, прибавете патладжаните.

Разпределете всичко в буркани.

Залейте ги вътре с маринатата.

Затворете бурканите плътно.

Патладжаните са готови за консумация след две седмици.

Лютеница

Необходимите продукти

  • 10 кг. домати
  • 4 кг. червени чушки
  • 400 мл. олио
  • 180 грама захар
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Почистете доматите. Измихте ги и ги обелете.

Смелете доматите с машинка за мелене.

Сложете доматите в дълбок тиган на среден огън, за да  се сгъстят. Трябва да се изпари течността им.

Изчистете, изпечете и обелете чушките. Почистете ги от семето им. Смелете ги с машинката за мелене.

В дълбока тенджера сгрейте мазнина. Запържете доматите, а после добавете и чушките.

Бъркайте непрекъснато, за да не загорят зеленчуците.

Прибавете солта, захарта като не спирайте да бъркате постоянно.

Лютеницата стои на огъня докато се сгъсти достатъчно.

Разпределете готовата лютеница в чисти сухи бурканчета и ги варете за стерилизация около половин час.

Компот от круши

Необходимите продукти

за една доза

  • 4-5  узрели круши
  • 5 с. л. захар
  • няколко кристалчета лимонена киселина
  • 1 цветче карамфил

Начин на приготвяне

Обелете и почистете крушите, нарежете ги на филии. Наредете ги плътно в буркана.

Пригответе сироп от вода и захар, в който добавете лимонената киселина и карамфилът.

Налейте от още горещия сироп в буркана до 1 пръст по ръба му.

Затворете буркана с капачка и го варете за стерилизация около 20 минути.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares