След Великден обикновено се оказваме с купища варени яйца и често се чудим как да ги опозотворим след празничните борби с тях. Ето няколко идеи в какви ястия и салати да ги употребите, така че да не ги изхвърляте след като са стояли дълго време неизядени.
Класически сандвич със салата от яйца
Необходимите продукти:
- 4 варени яйца, обелени и нарязани;
- 2 супени лъжици майонеза;
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица;
- 1/4 чаша нарязана на кубчета целина;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета лук;
- сол и черен пипер на вкус;
- 4 филийки хляб.
Начин на приготвяне
В купа за смесване смесете нарязаните варени яйца, майонеза, дижонска горчица, целина, лук, сол и черен пипер.
Смесете всички съставки заедно, докато се смесят добре.
Препечете хляба и нанесете сместа за яйчена салата равномерно върху всяка филия.
Отгоре поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Тост с авокадо и яйце
Необходимите продукти:
- 2 сварени яйца, обелени и нарязани;
- 1 авокадо, без костилки и пасирано;
- 2 филийки хляб, препечени;
- 1 чаена лъжичка лимонов сок;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен кориандър или магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
Намачкайте авокадото в малка купа и добавете лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Препечете хляба и нанесете сместа от авокадо равномерно върху всяка филия.
Отгоре всяка филийка намажете с нарязаните сварени яйца.
Гарнирайте с пресен кориандър или магданоз и сервирайте като отворен сандвич за бърза и лесна закуска лека закуска.
Салата Никоаз
Необходимите продукти:
- 2 сварени яйца, обелени и нарязани на четвъртинки;
- 2 чаши смесени зеленчуци;
- 1/2 чаша чери домати, наполовина;
- 1/4 чаша нарязани черни маслини;
- 1/4 чаша нарязан червен лук;
- 1/4 чаша консервирана риба тон, отцедена;
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
- 2 супени лъжици червен винен оцет;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Подредете смесените зеленчуци в голяма купа за салата.
Добавете чери доматите, черните маслини, червения лук и консервираната риба тон в купата.
Върху салатата се поставят нарязаните на четвъртинки сварени яйца.
В малка купа за смесване разбийте заедно зехтина, червения винен оцет, сол и черен пипер.
Полейте дресинга върху салатата и сервирайте веднага.
Пикантни яйца
Необходимите продукти:
- 6 сварени яйца, обелени и разполовени;
- 1/4 чаша майонеза;
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица;
- 1/4 чаена лъжичка червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз или див лук за гарнитура.
Начин на приготвяне
Внимателно извадете жълтъците от разполовените сварени яйца и ги поставете в купа за бъркане.
Разбийте жълтъците с вилица, докато станат на ситни трохи.
Добавете майонезата, дижонската горчица, червения пипер, солта и черния пипер в купата и разбъркайте, докато се смесят добре.
Сложете с лъжица жълтъчната смес обратно в белтъчните половини, като я разпределите равномерно.
Гарнирайте с пресен магданоз или див лук и сервирайте охладено.
Салата с риба тон и яйца
Необходимите продукти:
- 2 сварени яйца, обелени и нарязани;
- 1 консерва риба тон, отцедена;
- 1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук;
- 1/4 чаша нарязана на кубчета целина;
- 2 супени лъжици майонеза;
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- сол и черен пипер на вкус;
- листа от маруля за сервиране.
Начин на приготвяне
В купа за смесване смесете нарязаните сварени яйца, отцедената риба тон, червения лук, целината, майонезата, лимоновия сок, солта и черния пипер.
Разбъркайте всички съставки заедно, докато се смесят добре.
Сервирайте салата от риба тон и яйца върху листа от маруля за леко и освежаващо ястие.