Здравословните навици удължават живота

Здравословните навици удължават живота

От деца ни се повтаря колко важно е да изградим и поддържаме здравословни навици. Няма спор, че едни от най-важните такива е правилното пълноценно хранене и поддържането на нормално телесно тегло. Знаем, че имайки грижата за това, ще подобрим здравето си и ще понижим рисковете си за множество заболявания, но отразяват ли се тези навици на продължителността на живота? Ето малко данни по темата.

Ново проучване, проведено в САЩ,  твърди, че навиците в начина на живот в зряла възраст могат да удължат продължителността на живота на жените с 14 години, мъжете – с 12.

Поддържането на пет здравословни навика – здравословно хранене, редовни упражнения, поддържане на здравословно телесно тегло, ограничаване консумацията на алкохол, пълният отказ от тютюнопушене – в зряла възраст може да увеличи продължителността на живота с повече от десетилетие, според ново проучване, ръководено от Харвард Т.Х. Училище по обществено здраве Чан.

Изследователите са установили, че за американските жени и мъже, които поддържат най-здравословния начин на живот, е с 82% по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания и с 65% по-малко вероятно да умрат от рак, в сравнение с тези с  по-малко здравословен начин на живот, в продължение на приблизително 30 години период на изследване.

Здравословните навици удължават живота - healthierlifesyle

Проучването е първият цялостен анализ на въздействието, което възприемането на нискорискови фактори за начина на живот, оказва върху продължителността на живота в САЩ.

Американците имат по-къса средна продължителност на живота – 79,3 години – от почти всички останали страни с високи доходи. САЩ са на 31-во място в света по продължителност на живота през 2015 г. Новото проучване има за цел да определи количествено доколко факторите на здравословния начин на живот могат да увеличат дълголетието в САЩ.

Изследователи от Harvard Chan са анализирали данни за 78 865 жени за период от 34 години и  44 354 мъже за период от 27 години. Разгледали са как пет фактора за нискорисков начин на живот — непушене, нормален индекс на телесна маса (18,5-24,9 kg/m2), поне 30 минути или повече на ден умерена до интензивна физическа активност, умерен прием на алкохол (напр. до около една чаша вино на ден за жени или до две чаши за мъже) и здравословна диета – може да повлият на смъртността.

За участниците в проучването, които не са възприели нито един от посочените навици, изследователите изчисляват, че очакваната продължителност на живота след 50-годишна възраст е 29 години за жените и 25,5 години за мъжете. За тези обаче, които следват и петте, очакваната продължителност на живота след 50-годишна възраст е 43,1 години за жените и 37,6 години за мъжете. С други думи, жените, които са поддържали и петте здравословни навика, са спечелили средно 14 години живот, а мъжете, които са го направили, са спечелили 12 години в сравнение с тези, които не са поддържали здравословни навици.

Тези, които не са следвали нито един от навиците за здравословен начин на живот в сравнение с тези, които са следвали и петте, са имали 74% по-малка вероятност да умрат по време на периода на проучването.

Здравословните навици удължават живота - woman pouring smoothie from blender into glass

Това проучване подчертава важността на спазването на навиците за здравословен начин на живот за подобряване на дълголетието на населението. Въпреки това придържането към навиците за здравословен начин на живот е много ниско в повечето държави. Следователно публичните политики трябва да поставят по-голям акцент върху създаването на здравословна храна, изградена и социална среда за подкрепа и насърчаване на здравословното хранене и начин на живот.

От първостепенно значение обаче е личната отговорност. Изборът на здравословна диета не просто е един от петте важни навика, но той има пряка връзка и с друг от тях- поддържането на здравословно тегло. Изборът на здравословни напитки, като част от едно балансирано меню, спомага за отказа от алкохол. Така че никога не е излишно да си повторим още веднъж – нашето хранене е от решаващо значение за здравето ни, а по всичко личи, че има и пряка връзка с продължителността на живота.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares