Здравословно хранене при децата – мисията възможна

Здравословно хранене при децата – мисията възможна

Децата са като гъби – те попиват почти всичко около себе си и след това повтарят думите, които чуват, имитират действията, които виждат, и дори се адаптират към поведенческите модели, които са най-често около тях. Родителите имат едно от най-силните влияния върху децата. Тяхна задача е да помогнат да децата да изградят положително отношение към храната и здравословни навици на хранене. Вижте пет съвета, които могат да ви помогнат в това отношение.

Не етикетирайте храната като „добра“ или „лоша“

Често родителите етикетират сладки, пържени и солени храни – като пържени картофи, понички, бисквити като „лоши“, а плодовете и зеленчуците като „добри“, което може да създаде осъдителна картина на храната в главата на вашето дете. Придаването на морална стойност (т.е. добра и лоша) на различните видове храна може да накара децата да се тревожат за хранителните си навици и храната, която им харесва, и дори може да доведе до поведение скришно хранене. Създайте среда, в която децата ви са свободни да изследват всички видове храни, да експериментират с радост нови вкусове и текстури и да изградят положителна връзка с храна.

Здравословно хранене при децата - мисията възможна - school lunch

Осигурете разнообразие

Поставянето на разнообразна храна на масата всяка вечер и позволяването на децата да избират сами им дава чувство за независимост, като същевременно им позволява да открият какво харесват.

Включете ги в готвенето

Малките деца обичат да учат, да си цапат ръцете и да помагат на родителите си. Готвенето е чудесен начин да научите децата как се приготвя храната, като същевременно им позволявате да се възползват от творческата си страна и да изградят положителни спомени и преживявания от семейството и храната

Здравословна връзка с храната

Родителите, които са обсебени от диети, могат да предадат тези притеснения относно храната и телата си върху децата си. Затова е важно да внимавате как говорите за храна, хранене и тялото си пред децата си. Това означава да се въздържате от морализиране на храната, да критикувате собствените си хранителни навици или тези на другите и да изградите в себе си същото радостно и приключенско отношение към храненето, което се надявате да възпитате у децата си.

Доверете им се

По-голямата част от бебетата се раждат, знаейки как да се хранят интуитивно. Те ядат, когато са гладни и спират, когато са сити. За съжаление, този инстинкт може да се притъпи, докато децата растат, тъй като родителите сключват сделки да изядат само още едно грахово зърно, настояват да довършат вечерята си, дори ако са сити и им отказват храна, когато твърдят, че са гладни.

Здравословно хранене при децата - мисията възможна - why should you feed cucumber to children 640x380

Така че, за да помогнете на детето си да изгради силна, здравословна връзка с храната, е важно да му се доверите. Като родител вие отговаряте какво, кога и къде яде вашето дете, но децата трябва да отговарят за това колко и дали ядат. Ако детето ви каже, че е пълно, позволете му да спре да яде. Ако каже, че все още е гладно след вечеря, позволете му да хапне още. Като показвате доверие в детето си да се храни само, вие го учите, че сигналите на тялото му си струва да се доверят и гарантирате, че няма да загуби връзка с тези важни сигнали за глад и ситост.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares