5 рецепти за обяд по турски

5 рецепти за обяд по турски

Лахмаджун (пица по турски)

Необходимите продукти:

  • 450 грама смляно агнешко или телешко месо;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 домата, нарязани на ситно;
  • 2 супени лъжици доматено пюре;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 2 супени лъжици смлян кимион;
  • 2 супени лъжици смлян червен пипер;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • тънко тесто за пица или блат.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете смляното месо, лука, доматите, доматеното пюре, зехтина, кимиона, червения пипер, сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 450°F (230°C).

Разделете тестото на малки топки и ги разточете на тънки кръгове.

Върху всяко тестено кръгче се намазва тънък слой от месната смес.

Поставете лахмаджуните върху тава за печене и печете около 8-10 минути, докато краищата станат хрупкави и месото се изпече.

Сервирайте горещи с пресни зеленчуци и резени лимон.

Mercimek Çorbası (супа от леща)

5 рецепти за обяд по турски - simply recipes mercimek corbasi lead 8 c23057acf1e842689ece8bd0edba8f1c

Необходимите продукти:

  • 1 чаша червена леща, изплакната;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 моркова, нарязани на ситно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 4 чаши зеленчуков или пилешки бульон;
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресни резенчета лимон (по желание).

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и морковите и ги задушете, докато омекнат.

Добавете лещата, бульона, кимиона, солта и черния пипер в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато лещата се свари и омекне.

Пюрирайте супата до гладкост.

Сервирайте гореща с изстискан лимонов сок, ако желаете.

Patatesli Pide (Картофено пиде)

5 рецепти за обяд по турски - 24639041703 0205d44fd8 c

Необходимите продукти:

  • 2 чаши универсално брашно;
  • 1 чаена лъжичка инстантна мая;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1 чаша топла вода;
  • 2 средни картофа, сварени и пасирани;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 1 чаена лъжичка червен пипер;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното, маята и солта. Постепенно добавете топла вода и месете, докато получите гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за около 1 час.

В отделен тиган задушете наситнения лук в зехтина, докато стане прозрачен. Добавете картофеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Загрейте фурната до 450°F (230°C).

Разделете тестото на малки части и всяка разточете в овална форма. Отгоре разпределете обилно количество от картофената смес.

Поставете пидето върху хартия за печене и печете около 10-15 минути, докато коричката стане златиста.

Сервирайте горещи с гарнитура от кисело мляко или салата.

İmam Bayıldı (Пълнен патладжан)

5 рецепти за обяд по турски - imam bayildi yeni one cikan

Необходимите продукти:

  • 4 средни патладжана;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 домата, нарязани на ситно;
  • 3 скилидки чесън, смлени;
  • 1/4 чаша зехтин;
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 400°F (200°C).

Разрежете патладжаните на две по дължина и издълбайте месестата част.

Нарежете месото на патладжана на малки парчета.

Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете, докато станат златисти.

Добавете нарязаните патладжан и домати в тигана. Гответе около 10 минути, докато зеленчуците омекнат.

Разбъркайте магданоза, солта и черния пипер.

Напълнете патладжаните със зеленчуковата смес и ги наредете в тава за печене. Полейте със зехтин.

Печете около 30-40 минути, докато патладжаните омекнат и върховете им покафенеят.

Сервирайте топло като основно ястие или гарнитура към оризов пилаф.

Tavuk Şiş (Пилешки шишчета)

5 рецепти за обяд по турски - tavuk sis tarifdef

Необходимите продукти:

  • 450 грама пилешки гърди, нарязани на кубчета;
  • 1/4 чаша зехтин;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаена лъжичка червен пипер;
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион;
  • 1 чаена лъжичка сух риган;
  • сол и черен пипер на вкус.
  • шишчета (накиснати във вода, ако използвате дървени шишчета).

Начин на приготвяне

В купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, черния пипер, кимиона, ригана, солта и черния пипер, за да направите марината.

Добавете пилешките кубчета към маринатата и ги намажете добре. Оставете ги да се мариноват в хладилника за поне 1 час или цяла нощ за по-добър вкус.

Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура.

Нанижете маринованото месо на шишчета.

Печете пилешките шишчета на грил за около 10-12 минути, като ги обръщате от време на време, докато се сварят и леко се овъглят.

Сервирайте шишчетата горещи с ориз, салата и гарнитура от сос дзадзики.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares