10 храни, които могат да повлияят негативно на здравето ви

10 храни, които могат да повлияят негативно на здравето ви

Когато дадена храна бива наречена вредна, трябва да знаем, че става въпрос не за същинска вреда, която тя нанася, а по-скоро да се осъзнае колко малко полезни хранителни вещества внася тя във вашата диета. Не ви препоръчваме да избягвате напълно храните в настоящи списък. Няма нищо лошо в това да ги консумирате от време на време, стига да ядете и храни, богати на хранителни вещества, които ви осигуряват витамините и минералите, от които се нуждаете.

1. Бял хляб

Пшеницата, от която се прави белия хляб в преминала обработка, която премахва триците и зародиша. Пълнозърнестите пшеници обикновено са по-тъмни и по-плътни, поради факта, че съдържат повече хранителни вещества и повече фибри, които са чудесни за вашето храносмилане. Белият хляб има приятен лек вкус, но има по-малка хранителна стойност.

2. Картофен чипс

Картофеният чипс е доста калоричен, защото съдържа много мазнини и прости въглехидрати. За съжаление обаче не съдържа значими количества витамини, минерали и фибри, което го слага в категориите храни с „празни калории“

3. Пържено пиле

Пилето е вкусен постен протеин, но панировката на пърженото пиле обикновено включва много бяло брашно, олио и сол. Тези три съставки са добри в умерени количества, но изборът на пиле на скара или пържено пиле може да ви помогне да намалите нездравословните съставки.

10 храни, които могат да повлияят негативно на здравето ви - 8805 crispyfriedchicken mfs 3x2 072 d55b8406d4ae45709fcdeb58a04143c2

4. Обработени меса

Като цяло преработените меса съдържат малко хранителни вещества. Когато се консумират в излишък, се свързват с някои нежелани ефекти върху здравето. Преработката на месо понякога включва добавяне на нитрати и нитрити, които са свързани с по-висок риск от рак, когато се консумират неумерено. Също така преработените меса съдържат и повече натрий, който също е вреден в по-големи количества.

5. Маргарин

Много хора се обърнаха към маргарина, когато наситените мазнини в маслото бяха обявени за вредни за нашето здраве. В някои маргарини обаче има вредни трансмазнини, които не се преработват лесно от тялото, а в много случаи има и преработени наситени мазнини. Четете етикетите и изберете по-малко преработено масло, като зехтин например.

6. Замразени предястия

Не всички замразени предястия са еднакви – бързо замразените зеленчуци и вареното пиле, например, понякога са с ниско съдържание на консерванти и са чудесни опции, ако искате да си приготвите нещо набързо. Все пак към мнозинството полуфабрикати трябва да подхождате по-скептично и да се насочвате към пресни или домашно приготвени храни.

7. Печени изделия

Тортите, поничките и другите печива могат да бъдат вкусни. Но те също те съдържат сериозни количества прости въглехидрати и наситени мазнини. Плюс това, те имат много малко фибри, протеини или витамини. Ако правите свои собствени печива обаче, може да повишите хранителната стойност на вашия сладкиш, като изберете да го приготвите с пълнозърнесто брашно и с по-здравословно растително масло.

10 храни, които могат да повлияят негативно на здравето ви - toh costco cakes 230313 ef 05 mledit

Бъдете умерени в консумацията на тези храни и се старайте в диетата ви да преобладават повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, качествени пресни меса и млечни продукти. Така ще сте сигурни, че осигурявате на организма си всички необходими витамини и минерали, както и достатъчно количества фибри.

Освен това консумирайки умерено храните в горния списък, почти е сигурно, че няма да прекалите с натрия и със захарта във вашата диета. Така не само ще се храните със здравословни храни, но и ще избегнете потенциалните вреди на не толкова полезните храни. Всичко е въпрос на мярка и баланс.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares