2 нискокалорични и лесни за приготвяне салати

2 нискокалорични и лесни за приготвяне салати

По принцип, ако една салата се състои от зеленчуци, то почти сигурно е, че е нискокалорична. Повечето от зеленчуците имат много малко калории за 100 грама. Това не означава, че няма как да сбъркате със салатите. Огромна грешка е да не следите колко точно растителна мазнина – олио или зехтин, добавяте към салатата.

Много хора имат навика да прибавят значително количество и така те превръщат в зеленчуковите си салати в калорийни бомби без дори да предполагат. Слънчогледовото олио съдържа около 885 калории за 100 грама, зехтинът също. Това означава, че една супена лъжица олио или зехтин има около 100 калории.

Нашият съвет е винаги да измервате количеството мазнина, което слагате. Така ще сте сигурни, че няма да прекалите с калориите. 1 супена лъжица е препоръчителното количество, а дори е добре изобщо да не добавяте мазнина, ако искате да свалите килограми. Вместо нея може да подправите салатите със соева майонеза, смесена с малко цедено кисело мляко или просто да си създадете навик да консумирате зеленчуците „чисти“, тоест без добавки.

Ето нашите предложения за нискокалорични салати, които освен диетични са още лесни за приготвяне и вкусни.

Салата с патладжани и домати

Време за приготвяне – 40 минути, продуктите са достатъчни за приготвянето на 3 порции салата.

Необходимите продукти

  • 2 патладжана
  • 4 домата
  • зехтин

Заливка:

  • 200 гр. кисело мляко (половин кофичка)
  • 2 скилидки чесън
  • сол
  • босилек

Начин на приготвяне

Изпечете патладжани във фурна.

Обелете ги под течаща студена вода.

Нарежете ги на кубчета и ги смесете с нарязаните също на кубчета домати.

Добавете зехтин и сол.

Леко и внимателно разбъркайте.

По желание може да приготвите заливка. 

Тя се приготвя от киселото мляко, с чесъна в него и малко сол.

Готовата салата се поставя в подходяща чиния и се полива със заливката, а най-отгоре се поръсва с наситнен магданоз.

Салата от репички и карфиол

Време за приготвяне – 20 минути, продуктите са за 4 порции.

Необходимите продукти

  • 1 малка глава карфиол
  • 1 връзка репички
  • 1 връзка мечи лук (левруда)
  • 4 с. л. олио
  • 2 с. л. лимонов сок
  • сол
  • смлян черен пипер

Начин на приготвяне

Разделете карфиолът на розички и ги варете в подсолена вода до омекнат.

Отцедете и оставете да изстинат.

Почистете и нарежете репичките на филийки.

Нарежете мечия лук на ситно.

Смесете всичко в купа.

Залейте с олиото, лимоновия сок, добавете сол и черен пипер на вкус, след което разбъркайте добре.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares