Наровете за изключително полезни. Те са чудесни и като основна, и като допълваща съставка. Изпробвайте нашите 3 лесни, бързи, вкусни и супер здравословни рецепти с нар.
Салата с киноа, сирене фета и нар
време за подготовка: 10 мин
време за готвене: 15 мин
Порции: 4, а като гарнитура за 6-8
Необходимите продукти:
- 300 грама киноа;
- 1 глава червен лук, нарязан на ситно;
- 85 грама стафиди;
- 100 грама сирене фета, натрошено;
- 200 грама семена от нар;
- 85 грама препечени кедрови ядки или препечени бадеми на люспи;
- кориандър, листа от магданоз и мента, грубо нарязани;
- сока от 3 лимона;
- 1 ч. ч. захар.
Сгответе киноата, като следвате инструкциите на опаковката. Отцедете я добре от водата и я разпределете върху чиния или широка плитка купа, за да се охлади бързо.
Когато киноата е почти охладена, разбъркайте всички останали съставки и прибавете обилно обилно количество от подправки.
Салата с билки и нар
Време за приготвяне: 15 мин
Порции: 4
Необходимите продукти:
- сок и кора на 1 лимон;
- 1 супена лъжица меласа от нар;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 ч. ч. захар;
- 1 краставица, почистена от семките и нарязана на ситно;
- 2 големи домата, почистени от семките и нарязани на ситно;
- 110 грама семена от нар (или семена от 1 нар);
- малка връзка магданоз, нарязан;
- малка връзка копър, нарязан;
- малка връзка мента, цялата нарязана.
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте заедно лимоновата кора и сока, меласата от нар, зехтина, захарта и малко от подправките.
Добавете краставицата, доматите, почистени и нарязани на ситно, семенате от нар и магданоз, копър и джоджен. Разбъркайте всичко и сервирайте.
Печен карфиол с нар и подправки
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 1 час
Порции: 4
Необходимите продукти:
- 1 ч. л. рас ел ханут;
- ¼ ч. л. канела;
- ½ ч. л. пушен червен пипер;
- 1 скилидка чесън, счукана;
- 1 ч. л. зехтин;
- 170 грама кисело мляко;
- 1 малък карфиол;
- 2 супени лъжици тахан;
- сок от 2 лимона;
- 400 грама консерва нахут, отцеден;
- 2 пълнозърнести питки;
- 100 грама семена от нар (или семена от 1 малък нар);
- 2 супени лъжици слънчогледови семки, препечени;
- малка шепа плосък магданоз, само листа, наситнени;
- малка шепа листа от мента, нарязани.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180C-160C. В малка купа смесете заедно рас ел ханута, канелата, червения пипер, чесъна, олиото и киселото мляко.
Вземете карфиола, отстранете външните листа и основата на стъблото, така че да се побере в голяма форма за печене. Прибавете подправената смес от кисело мляко върху него, след което изсипете 100 мл вода в тавата за печене около основата на карфиола.
Покрийте с фолио и печете във фурната за 45 минути.
Сложете тахана в купа и бавно добавете лимоновия сок при непрекъснато бъркане, за да направите гладък сос – трябва да е с консистенция на крем.
Когато карфиолът се запече, махнете фолиото и върнете във фурната за още 10-15 минути. Сложете нахута в тенджера с 50 мл вода и гответе на среден огън, докато се загрее. Подправете, след това натрошете с преса за картофи. Разбъркайте с 1 ч. л. таханов сос.
Извадете карфиола от фурната и сложете питките да се затоплят за 2-3 минути, докато нарязвате карфиола на 8 филийки.
За да сервирате, поставете затоплените питки върху всяка чиния, отгоре със смления нахут, последван от резенчетата карфиол. Полейте с останалия таханов сос и поръсете върху семената от нар, слънчогледовите семки и билките.
Сервирайте топло или студено.
Повече за полезните свойства на нара, можете да научите тук.