Пържен ориз със зеленчуци
Необходимите продукти:
- 1 чаша бял ориз;
- 2 с. л. растително масло;
- 1 малка глава лук, нарязана на кубчета;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1 чаша замразени смесени зеленчуци;
- 2 яйца, разбити;
- 2 с.л. соев сос;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Сварете ориза според указанията на опаковката и го оставете настрана.
В голям тиган загрейте растителното масло на средно висока температура.
Добавете лука и чесъна и ги задушете за 2-3 минути, докато омекнат.
Добавете замразените зеленчуци и ги задушете за 2-3 минути, докато се загреят.
Избутайте зеленчуците отстрани на тигана и изсипете разбитите яйца в празното пространство. Пържете яйцата до пълна готовност.
Добавете сварения ориз в тигана, заедно със соевия сос, солта и черния пипер. Всичко се разбърква, докато оризът се загрее и се покрие равномерно със соса.
Оризова запеканка с пиле и броколи
Необходимите продукти:
- 1 чаша бял ориз;
- 2 чаши пилешки бульон;
- 350 грама пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на хапки;
- 2 чаши цветчета броколи;
- 1 пакетче суха пилешка крем супа;
- 1/2 чаша мляко
- 1/2 чаша настъргано сирене чедър
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В голяма тенджера сложете пилешкия бульон да заври. Добавете ориза и разбъркайте, за да се смесят добре. Котлонът се намалява, тенджерата се похлупва и се оставя да къкри 18-20 минути, докато оризът се свари и течността се поеме.
В отделен тиган гответе пилешките парчета на средно силен огън, докато покафенеят и се сварят напълно. Добавете розичките броколи и ги задушете за 2-3 минути, докато омекнат.
В отделна купа разбийте крем супата и прясното мляко до гладка смес.
Смесете сместа от сварен ориз, пиле и броколи и сместа от сухата супа в голям гювеч. Разбъркайте всичко заедно, докато се разпредели равномерно.
Отгоре гювечът се поръсва с натрошеното сирене.
Печете 20-25 минути, докато сиренето се разтопи и шупне.
Мексикански ориз
Необходимите продукти:
- 1 чаша дългозърнест бял ориз;
- 2 с. л. растително масло;
- 1 малка глава лук, нарязана на кубчета;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1 консерва нарязани на кубчета домати, отцедени;
- 1 чаша пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 с. л. доматена паста;
- 1 ч. л. чили на прах;
- 1/2 ч. л. кимион;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голям тиган или тенджера загрейте растителното масло на среден огън.
Добавете лука и чесъна и ги задушете за 2-3 минути, докато омекнат.
Добавете ориза в тигана и разбъркайте, за да се покрие със сместа от масло и лук. Гответе 2-3 минути, докато оризът леко покафенее.
Добавете нарязаните на кубчета домати, пилешки или зеленчуков бульон, доматено пюре, чили на прах и кимион в тигана. Разбъркайте всичко заедно, докато се смеси добре.
Оставете сместа да заври, след това намалете котлона до минимум и покрийте тигана. Оставете да къкри 18-20 минути, до пълна готовност на ориза и поемане на течността.
Подправете ориза със сол и черен пипер на вкус и сервирайте горещ.