Пълнените чушки са страхотно ястие. То може да се хареса почти на всеки, поради безбройните варианти за пълнеж. Изпробвайте нашите 3 отбрани рецепти!
Чушки, пълнени с киноа
Необходимите продукти:
- 4 големи чушки с отстранени върхове и семена;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаша киноа, варена;
- 1 консерва черен боб, отцеден и изплакнат;
- 1 консерва домати на кубчета;
- 1 чаена лъжичка чили на прах;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1/2 чаша настъргано сирене чедър.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън.
Добавете лука и чесъна и задушете за 2-3 минути или докато омекнат.
Добавете сварената киноа, черния боб, нарязаните на кубчета домати, чилито на прах, солта и черния пипер в тигана и разбъркайте, за да се смесят добре. Гответе още 5-7 минути.
Напълнете всяка чушка със сместа от киноа и поставете в тава за печене.
Всяка чушка поръсете с настъргано сирене чедър.
Печете пълнените чушки за 25-30 минути, или докато сиренето се разтопи и чушките омекнат.
Тази рецепта за чушки, пълнени с киноа е вечеря с високо съдържание на протеини и фибри. Чушките са нискокалоричен източник на витамини А и С, докато киноата е пълнозърнесто без глутен, което също е добър източник на желязо и магнезий.
Пълнени чушки с пуешко месо
Необходимите продукти:
- 4 броя чушки;
- 1 килограм смляно пуешко месо;
- 1 чаша варен кафяв ориз;
- 1/2 глава лук, нарязан на кубчета;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1 чаена лъжичка сух риган;
- 1 чаена лъжичка сух босилек;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1 чаша сос маринара;
- 1/4 чаша настъргано сирене моцарела.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°.
Отрежете върховете на чушките и отстранете семките и ципите.
В голям тиган гответе смляното месо, лука и чесъна на среден огън, докато пуешкото потъмнее.
Разбъркайте заедно сварения кафяв ориз, ригана, босилека, солта и черния пипер.
Напълнете всяка чушка със сместа и ги поставете в тава за печене.
Залейте пълнените чушки със соса маринара и поръсете с натрошено сирене моцарела.
Покрийте съда за печене с фолио и печете 35-40 минути, или докато чушките омекнат и сиренето се разтопи.
Извадете от фурната и сервирайте топли.
Пълнени чушки по гръцки
Необходимите продукти:
- 4 големи чушки;
- 1 килограм телешка или агнешка кайма;
- 1 чаша варен ориз;
- 1 малка глава лук, наситнена;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- 1/4 чаша нарязана прясна мента;
- 1/4 чаша нарязан пресен копър;
- 1 супена лъжица доматено пюре;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1 чаша вода;
- Сирене Фета (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната си до 200°.
Отрежете върховете на чушките и отстранете семките и ципите. Изплакнете чушките под студена вода и ги оставете настрана.
В голяма купа смесете телешката или агнешката кайма, сварения ориз, нарязаните лук, чесън, магданоз, джоджен и копър. Прибавете още доматеното пюре, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
Напълнете чушките с месната смес.
Поставете пълнените чушки в съд за печене и налейте водата на дъното на съда. Покрийте съда с фолио и печете 45 минути.
След 45 минути отстранете фолиото от съда и по желание поръсете върху всяка пълнена чушка малко натрошено сирене фета.
Печете още 15-20 минути или докато чушките омекнат и месото е напълно готово.
Извадете ястието от фурната и оставете пълнените чушки да се охладят за няколко минути преди сервиране.