Салата от броколи, нахут и нар
Простите стъпки, които следвате в приготвянето, придават на тази салата с броколи по-нюансиран вкус: накисването на лука смекчава вкуса му, а препичането на кимиона подобрява аромата му.
Сервирайте заедно с печено пиле, свинско или риба.
Необходимите продукти:
- ¼ чаша тънко нарязан червен лук
- ½ чаена лъжичка смлян кимион
- ⅓ чаша пълномаслено кисело мляко
- 2 супени лъжици тахан
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 супена лъжица лимонов сок
- ¾ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка смлян пипер
- 4 чаши цветчета броколи
- 1 консерва нахут (около 400 грама), изплакнат
- ½ чаша семена от нар
Начин на приготвяне:
Накиснете лука в малка купа със студена вода за 10 минути. Отцедете добре.
Междувременно препечете кимиона в малък сух тиган на среден огън като разбърквате, докато се появи аромат – 1 до 2 минути.
Прехвърлете в голяма купа. Добавете киселото мляко, тахана, олиото, лимоновия сок, 1/2 чаена лъжичка сол и черен пипер; разбийте до гладкост.
Добавете броколите, нахута, семената от нар и лука и разбъркайте, за да се смесят. Оставете да престои 10 минути. Подправете с останалата 1/4 чаена лъжичка сол и разбъркайте отново.
Хранителна информация
Размер на сервиране: 1 чаша
На порция: 162 калории;
- протеини 6.2 гр.;
- въглехидрати 16.1 гр.;
- диетични фибри 4.3 гр.;
- захари 3.6 гр.;
- мазнини 8.8 гр.;
- наситени мазнини 1.4 мг;
- холестерол 1.8 мг.
Салата „Зелена богиня“
В тази рецепта за салата е от богата по-богата – краставица, домат, швейцарско сирене, нахут, здравословен дресинг е направен от авокадо, мътеница и билки.
Дресинг е вкусен, сервиран със зеленчуци на скара.
Необходимите продукти:
за дресинга:
- 1 авокадо, обелено и без костилка
- 1 ½ чаши мътеница
- ¼ чаша нарязани пресни билки, като естрагон, киселец, мента, магданоз и/или кориандър
- 2 супени лъжици оризов оцет
- ½ чаена лъжичка сол
за салатата:
- 3 чаши нарязана зелена салата
- 1 чаша нарязана краставица
- 1 (около 400 грама) консерва нахут, изплакнат
- ¼ чаша нарязано на кубчета нискомаслено швейцарско сирене
- 6 чери домата, по желание разполовете
Начин на приготвяне:
за дресинга: Поставете авокадо, мътеница, билки, оцет и сол в блендер. Пюрирайте до гладкост.
за салата: Смесете марулята и краставицата в купа с 1/4 чаша от дресинга. Отгоре наредете нахута, сиренето и доматите. Останалият дресинг може да стои в хладилник до 3 дни.
Хранителна информация
Размер на една порция: 2 3/4 чаши
На порция:
- 304 калории;
- протеини 21.7 гр.;
- въглехидрати 39.8 гр.;
- диетични фибри 11.9 гр.;
- захари 10.1 гр.;
- мазнини 7.5 гр.;
- наситени мазнини 1.7 гр.;
- холестерол 12 мг.
Салата от спанак с топъл кленов дресинг
Чистият кленов сироп придава плътност и богат вкус на дресинга, осигурявайки перфектен контрапункт на пушеното сирене.
Необходимите продукти:
- 12 чаши накъсани листа от зрял спанак или бейби спанак
- 3 мини краставици, нарязани на колелца
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 среден шалот, нарязан на ситно
- ¼ чаша ябълков оцет
- 2 супени лъжици чист кленов сироп
- ¼ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка смлян пипер
- ¼ чаша настъргано пушено сирене по избор
- ¼ чаша нарязани пекани, препечени
Начин на приготвяне:
Сложетете спанака и краставиците в голяма купа за сервиране.
Загрейте олио в малък тиган на средно слаб огън. Добавете шалота и гответе като разбърквате често, докато омекне – 4 до 5 минути. Добавете оцет и кленов сироп; оставете да заври. Разбъркайте със сол и черен пипер.
Веднага залейте спанака и краставиците с дресинга. Разбъркайте и поръсете със сирене и пекани. Сервирайте веднага.
Хранителна информация
Размер на една порция: 1 1/2 чаши
На порция:
- 132 калории;
- протеин 3 гр.;
- въглехидрати 9 гр.;
- диетични фибри 2 гр.;
- захари 5 гр.;
- мазнини 10 гр.;
- наситени мазнини 2 гр.;
- холестерол 5 мг.