4 мита за храненето

4 мита за храненето

През последните години се наблюдава небивал досега интерес към храната и хранителните навици. Науката напредва и ние ставаме все по-информирани по тези теми. Въпреки това все още има не малко митове, свързани със здравословното хранене, които още не са развенчани в очите на много от хората. Тези погрешни схващания могат им попречат да изградят оптимален режим на хранене. Ето защо е важно да се освободят от тях.

Социалните медии до голяма степен са виновни за проблема. Всякакви псевдоексперти там разгласяват различни, често противоречащи и съвети. Дори понякога откровено вредни! Истината е, че този водопад от информация на един клик разстояние направи така, че хората все по-рядко се обръщат към истинските експерти, тъй като считат че вече са информирани коректно.

Ето 4 от най-разпространените митове по отношение на храненето и каква е истината зад тях.

Мит 1: Растителните млека са по-здравословни от млечните

Соевото, овесеното, бадемовото и други растителни млека са чудесен вариант, ако имате непоносимост към лактоза, или не харесвате краве мляко. Но една чаша от последното съдържа около 10 грама протеин и 25% от препоръчителния ни дневен калций, докато растителните млека имат много по-малко протеини. Експертите препоръчват да се проверяват етикетите, тъй като млякото от всякакъв вид може да бъде обогатено с протеини, калций и витамин D. Ако тези хранителни вещества са важни за вас, не забравяйте да проверявате всеки продукт, тъй като количествата могат да варират между марките.

Мит 2: Трябва да избягвайте всички въглехидрати

Въглехидратите са важен компонент на здравословната диета, но видът на въглехидратите има значение. Яжте по-малко рафинирани въглехидрати – като тези в торти, бисквити, чипс и бял хляб, които водят до скокове на кръвната захар. Сложните въглехидрати от пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове ни държат сити по-дълго и осигуряват по-стабилно снабдяване на организма с енергия. Именно от тези добри въглехидрати  телата ни имат нужда и няма как да бъдат вредни.

4 мита за храненето - depositphotos 592442640 stock photo healthy lifestyle woman eating salad

Мит 3: Пресните плодове и зеленчуци са по-здравословни от замразените

Продуктите започват да губят хранителни вещества в момента, в който бъдат прибрани, откъснати. Ако се замразяват бързо след това, нивата на витамините се запазват, а също така и се предотвратява бързото им разваляне.

Мит 4 : Мазнините са лоши

Десетилетия след началото на манията по ниско съдържание на мазнини през 90-те, някои хора все още вярват, че всички видове мазнини са забранени. Но наситените мазнини – които идват от животински продукти като червено месо – са по-малко здравословният избор, запушващ артериите.

Замяната на наситените мазнини във вашата диета с ненаситени мазнини от храни като авокадо, ядки, семена, зехтин и мазна риба, помага за защита на здравето на сърцето чрез повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол и понижаване на LDL (лошия) холестерол. Нивата на холестерола в тялото ви се повишават от консумацията на много мазнини, особено наситени мазнини, но приемането на холестерол само по себе си няма почти същото въздействие. Пазете се от етикети, които казват „без холестерол“ – това може да е растителна храна, която всъщност има много наситени мазнини.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares