4 рецепти с патладжан

4 рецепти с патладжан

Патладжан Пармезан

Необходимите продукти:

  • 2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с около 1 см;
  • 2 чаши сос маринара;;
  • 2 чаши настъргано сирене моцарела
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • 1/2 чаша галета;
  • 2 яйца, разбити;
  • 1/4 чаша универсално брашно;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • зехтин за пържене.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 375°F (190°C).

Поръсете сол върху резените патладжан и ги оставете да престоят 15 минути, за да се отстрани излишната вода.

Изплакнете резените патладжан и ги подсушете с хартиена кърпа.

Потопете резените патладжан в брашно, потопете ги в разбитите яйца. След това ги ги овалвате в галетата.

Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Запържете резените патладжан до златисто кафяво от двете страни.

В тава за печене намажете тънък слой сос маринара. Поставете слой от пържени резени патладжан върху соса, след това отгоре намажете с още сос маринара, сирене моцарела и сирене пармезан. Повторете слоевете.

Печете 25-30 минути, докато сиренето се разтопи и шупне.

Сервирайте ястието горещо с гарнитура от паста или хрупкав хляб.

Баба Гануш

4 рецепти с патладжан - baba ghanoush 2

Необходимите продукти:

  • 2 големи патладжана;
  • 1/4 чаша тахан;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • 1/2 чаена лъжичка кимион на прах;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресен магданоз за гарнитура.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 400°F (200°C).

Надупчете патладжаните с вилица на няколко места. Поставете ги върху хартия за печене и печете във фурната за 40-45 минути, докато кората се овъгли и патладжаните омекнат.

Оставете патладжаните леко да се охладят, след това отлепете овъглените кори и ги изхвърлете.

В кухненски робот смесете месото на печения патладжан, тахана, смления чесън, лимоновия сок, зехтина, кимиона на прах, солта и черния пипер до гладкост.

Регулирайте подправките на вкус.

Прехвърлете баба гануша в чиния за сервиране, поръсете със зехтин и гарнирайте с пресен магданоз.

Сервирайте с пита хляб, крекери или пресни зеленчуци.

Къри от патладжани

4 рецепти с патладжан - eggplant curry 52157 2

Необходимите продукти:

  • 2 големи патладжана, нарязани на кубчета;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 см парче джинджифил, настърган;
  • 2 домата, нарязани;
  • 1 супена лъжица къри на прах;
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион;
  • 1 чаена лъжичка смлян кориандър;
  • 1/2 чаена лъжичка куркума;
  • 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер (по избор);
  • 1 чаша кокосово мляко;
  • 2 супени лъжици растително масло по избор;
  • сол на вкус;
  • пресен кориандър за гарнитура.

Начин на приготвяне

Загрейте растителното масло в голям тиган или тенджера на среден огън.

Добавете нарязания лук и задушете, докато омекне и стане прозрачен.

Добавете смлян чесън и настърган джинджифил и гответе още една минута.

Добавете кърито на прах, смления кимион, смляния кориандър, куркумата и кайенския пипер (ако използвате). Разбъркайте добре.

Добавете нарязания на кубчета патладжан и нарязаните домати в тигана. Гответе 5-7 минути, докато патладжанът започне да омеква.

Налейте кокосовото мляко и овкусете със сол. Разбъркайте добре.

Намалете котлона до минимум, покрийте тигана и оставете да къкри за 15-20 минути, докато патладжанът омекне и вкусовете се смесят.

Гарнирайте с пресен кориандър и сервирайте горещо с ориз или наан хляб.

Сандвич с патладжан на скара

4 рецепти с патладжан - vegetarian muffuletta sandwich 100 5

Необходимите продукти:

  • 1 голям патладжан, нарязан на филийки;
  • 4 филийки хляб;
  • 4 супени лъжици сос песто;
  • 4 резена прясно сирене моцарела;
  • шепа листа бейби спанак;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте скара или грил тиган на среден огън.

Намажете двете страни на резените патладжан със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.

Запечете резените патладжан на грил за около 3-4 минути от всяка страна, докато омекнат и имат следи от грил.

Намажете всяка филия хляб със сос песто от едната страна.

Поставете резен патладжан на скара върху пестото, последван от парче сирене моцарела и шепа листа бейби спанак.

Отгоре поставете още една филийка хляб.

Печете сандвичите на преса за панини или в тиган на среден огън, докато сиренето се разтопи и хлябът се запече.

Сандвичите се разполовяват и се сервират топли.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares