4 рецепти за пролетни ястия

4 рецепти за пролетни ястия

Тези четири рецепти са лесни за приготвяне и са идеални за здравословни пролетни ястия. Те съдържат свежи, сезонни съставки, които са пълни с хранителни вещества и вкус. Насладете им се!

Пиле с лимон и чесън на скара с аспержи и киноа

Необходимите продукти:

  • 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
  • 2 лимона, изцедени;
  • 4 скилидки чесън, смлени;
  • 1 ч. л. сушен риган;
  • 1/4 ч. л. черен пипер;
  • 1 връзка аспержи, нарязани;
  • 1 чаша киноа, варена;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте грила на средно висока температура.

В малка купа разбъркайте заедно лимоновия сок, чесъна, ригана, солта и черния пипер.

Намажете пилешките гърди със сместа и оставете да се мариноват за 10 минути.

Запечете пилето на скарата за 6-8 минути от всяка страна или до готовност.

В отделен тиган задушете аспержите, докато омекнат.

Сервирайте пилето и аспержите върху канапе от киноа.

Салата от спанак и ягоди със скариди на скара

4 рецепти за пролетни ястия - strawberry shrimp salad 002

Необходимите продукти:

  • 500 грама скариди, обелени и почистени;
  • 2 чаши бейби спанак;
  • 1 чаша нарязани ягоди;
  • 1/2 чаша филирани бадеми;
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета;
  • 1/4 чаша балсамов оцет.

Начин на приготвяне

Загрейте грила на средно висока температура.

Сложете в купа скаридите с 2 с. л. балсамов оцет и оставете да се мариноват за 10 минути.

Запечете скаридите на скара за 2-3 минути от всяка страна или до готовност.

В голяма купа смесете заедно спанака, ягодите, бадемите и сиренето фета. Полейте с останалия балсамов оцет и наредете отгоре скаридите.

Пържени зеленчуци с кафяв ориз

4 рецепти за пролетни ястия - 1451306 0c98796445d049a6b3f29630d3cf84e5

Необходимите продукти:

  • 2 с. л. зехтин;
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 червена чушка, нарязана;
  • 1 жълта чушка, нарязана;
  • 2 чаши нарязани гъби;
  • 2 чаши аспержи, нарязани;
  • 1 чаша млечен грах;
  • 1 с. л. соев сос;
  • 1 с.л. оризов оцет;
  • 2 с. л. пчелен мед;
  • 1/2 ч. ч. смлян джинджифил;
  • 2 чаши варен кафяв ориз.

Начин на приготвяне

В голям тиган загрейте зехтина на среден огън.

Добавете лука и чесъна и задушете за около 2-3 минути.

Добавете червените и жълти чушки и задушете за още 2-3 минути.

Добавете гъбите, аспержите и граха и задушете за още 5 минути или докато зеленчуците омекнат.

В малка купа разбъркайте заедно соевия сос,  оцет, меда и джинджифила.

Изсипете соса върху зеленчуците и разбъркайте, за да се покрият.

Сервирайте ги върху канапе от кафяв ориз.

Пролетна салата от зеленчуци и нахут с лимоново-таханов дресинг

4 рецепти за пролетни ястия - spring greens with chickpeas garlic and mint 2400x1040 8d5ec71e86066204110d23546343cdf0

Необходимите продукти:

  • 1 консерва нахут, отцеден и изплакнат;
  • 1 чаша чери домати, разрязани на наполовина;
  • 1 краставица, нарязана на кубчета;
  • 1 чушка, нарязана на кубчета;
  • 1/2 глава червен лук, нарязан на кубчета;
  • 1 чаша нарязани пресни билки (като магданоз, кориандър и мента);
  • 1/2 чаша натрошено сирене фета (по избор);
  • 1/4 чаша тахан;
  • 1/4 чаша лимонов сок;
  • 2 с. л. зехтин;
  • 1 скилидка чесън, смлян;
  • 1/4 ч.л. сол;
  • 1/4 ч.л. черен пипер;.
  • 4 чаши смесени зеленчуци.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете нахута, чери доматите, краставицата, чушката, червения лук и пресните билки. Ако използвате сирене фета, добавете и него в купата.

В отделна купа разбийте заедно тахана, лимоновия сок, зехтина, чесъна, солта и черния пипер до гладкост.

Изсипете тахановия дресинг върху зеленчуковата смес и разбъркайте.

Сварете 4 чаши смесени зеленчици по избор.

Сервирайте салатата върху канапе от варените смесени зеленчуци.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares