Тези четири рецепти са лесни за приготвяне и са идеални за здравословни пролетни ястия. Те съдържат свежи, сезонни съставки, които са пълни с хранителни вещества и вкус. Насладете им се!
Пиле с лимон и чесън на скара с аспержи и киноа
Необходимите продукти:
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
- 2 лимона, изцедени;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 1 ч. л. сушен риган;
- 1/4 ч. л. черен пипер;
- 1 връзка аспержи, нарязани;
- 1 чаша киноа, варена;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
В малка купа разбъркайте заедно лимоновия сок, чесъна, ригана, солта и черния пипер.
Намажете пилешките гърди със сместа и оставете да се мариноват за 10 минути.
Запечете пилето на скарата за 6-8 минути от всяка страна или до готовност.
В отделен тиган задушете аспержите, докато омекнат.
Сервирайте пилето и аспержите върху канапе от киноа.
Салата от спанак и ягоди със скариди на скара
Необходимите продукти:
- 500 грама скариди, обелени и почистени;
- 2 чаши бейби спанак;
- 1 чаша нарязани ягоди;
- 1/2 чаша филирани бадеми;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 1/4 чаша балсамов оцет.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Сложете в купа скаридите с 2 с. л. балсамов оцет и оставете да се мариноват за 10 минути.
Запечете скаридите на скара за 2-3 минути от всяка страна или до готовност.
В голяма купа смесете заедно спанака, ягодите, бадемите и сиренето фета. Полейте с останалия балсамов оцет и наредете отгоре скаридите.
Пържени зеленчуци с кафяв ориз
Необходимите продукти:
- 2 с. л. зехтин;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 червена чушка, нарязана;
- 1 жълта чушка, нарязана;
- 2 чаши нарязани гъби;
- 2 чаши аспержи, нарязани;
- 1 чаша млечен грах;
- 1 с. л. соев сос;
- 1 с.л. оризов оцет;
- 2 с. л. пчелен мед;
- 1/2 ч. ч. смлян джинджифил;
- 2 чаши варен кафяв ориз.
Начин на приготвяне
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън.
Добавете лука и чесъна и задушете за около 2-3 минути.
Добавете червените и жълти чушки и задушете за още 2-3 минути.
Добавете гъбите, аспержите и граха и задушете за още 5 минути или докато зеленчуците омекнат.
В малка купа разбъркайте заедно соевия сос, оцет, меда и джинджифила.
Изсипете соса върху зеленчуците и разбъркайте, за да се покрият.
Сервирайте ги върху канапе от кафяв ориз.
Пролетна салата от зеленчуци и нахут с лимоново-таханов дресинг
Необходимите продукти:
- 1 консерва нахут, отцеден и изплакнат;
- 1 чаша чери домати, разрязани на наполовина;
- 1 краставица, нарязана на кубчета;
- 1 чушка, нарязана на кубчета;
- 1/2 глава червен лук, нарязан на кубчета;
- 1 чаша нарязани пресни билки (като магданоз, кориандър и мента);
- 1/2 чаша натрошено сирене фета (по избор);
- 1/4 чаша тахан;
- 1/4 чаша лимонов сок;
- 2 с. л. зехтин;
- 1 скилидка чесън, смлян;
- 1/4 ч.л. сол;
- 1/4 ч.л. черен пипер;.
- 4 чаши смесени зеленчуци.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете нахута, чери доматите, краставицата, чушката, червения лук и пресните билки. Ако използвате сирене фета, добавете и него в купата.
В отделна купа разбийте заедно тахана, лимоновия сок, зехтина, чесъна, солта и черния пипер до гладкост.
Изсипете тахановия дресинг върху зеленчуковата смес и разбъркайте.
Сварете 4 чаши смесени зеленчици по избор.
Сервирайте салатата върху канапе от варените смесени зеленчуци.