4 рецепти за традиционен арменски обяд

4 рецепти за традиционен арменски обяд

Ghapama (Пълнена тиква)

Необходимите продукти:

  • 1 средно голяма тиква;
  • 1 чаша ориз;
  • 1/2 чаша сушени кайсии, нарязани;
  • 1/2 чаша сушени сини сливи, нарязани;
  • 1/2 чаша стафиди;
  • 1/2 чаша орехи, смлени;
  • 1/4 чаша мед;
  • 1/4 чаша разтопено масло;
  • 1 чаена лъжичка смляна канела;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 350°F (175°C).

Отрежете горната част на тиквата и изгребете семките.

В купа смесете ориза, сушените кайсии, сушените сини сливи, стафидите, орехите, меда, разтопеното масло, канелата и солта.

Напълнете тиквата с оризовата смес и поставете обратно горната част.

Увийте тиквата в алуминиево фолио и я поставете върху лист за печене.

Печете около 1,5 до 2 часа или докато тиквата омекне и оризът се свари.

Извадете от фурната, оставете леко да се охлади и сервирайте, като изгребвате тиквеното месо заедно с оризовия пълнеж.

Dolma (лозови сарми)

4 рецепти за традиционен арменски обяд - dolmas stuffed grape leaves 1001123 hero 01 96d0eb11ccef4fb9ad75b3c1414c8723

Необходимите продукти:

  • 1 буркан лозови листа, изплакнати и отцедени;
  • 1 чаша ориз;
  • 1/2 чаша телешка или агнешка кайма;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 2 супени лъжици доматено пюре;
  • 1 чаена лъжичка сух джоджен;
  • 1 чаена лъжичка сух копър;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • резенчета лимон за сервиране.

Начин на приготвяне

В тиган загрейте зехтина и задушете лука, докато стане прозрачен.

Добавете смляното месо в тигана и гответе до покафеняване.

Разбъркайте ориза, доматеното пюре, сушената мента, сушения копър, солта и черния пипер. Гответе още 2-3 минути.

Свалете от огъня и оставете плънката леко да се охлади.

Поставете гроздов лист върху равна повърхност. Сложете малко от плънката в центъра на листа и загънете страните, след което го навийте на стегнато руло.

Повторете с останалите гроздови листа и плънката.

Поставете пълнените гроздови листа в тенджера, като ги наредите плътно.

Налейте вода в тенджерата, докато покрие долмата.

Покрийте тенджерата и гответе на слаб огън за около 40-50 минути, или докато оризът се свари и вкусовете се смесят.

Сервирайте долмата гореща или на стайна температура с резени лимон.

Losh Kebap Арменски говежди кебап

4 рецепти за традиционен арменски обяд - 3917232

Необходимите продукти:

  • 450 г телешка кайма;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаена лъжичка червен пипер;
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В купа смесете телешката кайма, лука, магданоза, чесъна, червения пипер, кимиона, солта и черния пипер. Смесете добре.

Вземете част от сместа и я оформете в овална форма. Нанижете на шичетата.

Повторете с останалата смес и шишчетата.

Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура.

Печете шишчетата на грил за около 8-10 минути, като ги обръщате от време на време, докато се сварят и леко се овъглят.

Сервирайте горещи с пита хляб, ориз и гарнитура от салата.

Супа хариса (арменска супа от жито и пиле)

4 рецепти за традиционен арменски обяд - intro 1663871899

Необходимите продукти:

  • 1 чаша жито;
  • 450 г пиле, нарязано на парчета;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 моркова, нарязани на ситно;
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 8 чаши пилешки бульон;
  • 1 чаена лъжичка смляна канела;
  • 1/2 чаена лъжичка смлян кимион;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Изплакнете житото под студена вода.

В голяма тенджера смесете житото, пилето, лука, морковите, целината, чесъна, пилешкия бульон, канелата, кимиона, солта и черния пипер.

Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 1 час или докато житото омекне и пилето се свари.

Извадете пилето от тенджерата, накъсайте го с вилица и го върнете в супата.

Коригирайте подправките, ако е необходимо.

Сервирайте супата гореща, гарнирана по желание с пресни билки.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares