Искате да спретнете нещо набързо за обяд? Какво по-добро от супичка, особено такава, която ще е готова само за 30 минути? Вижте нашите рецепти за бързи супи, които може да изпробвате в натоварените дни, когато нямате много врем за готвене, а не искате да поръчвате храна.
Гъбена супа
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици масло;
- 1/2 килограм нарязани пресни гъби;
- 1/4 чаша нарязан лук;
- 6 супени лъжици бяло брашно;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1/8 чаена лъжичка черен пипер;
- 400 мл. пилешки бульон
- 1 чаша и половина сметана за готвене.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера загрейте маслото на средно висока температура, запържете гъбите и лука, докато омекнат.
Смесете брашното, солта, черния пипер и поволината бульон до гладкост; добавете ги в сместа от гъби.
Прибавете останалия бульон и оставете да заври. Гответе и разбърквайте докато се сгъсти, около 2 минути.
Намалете котлона и добавете сметаната. Оставете да къкри, непокрито, докато вкусовете се смесят, около 15 минути, като разбърквате от време на време.
Бърза телешка супа
Необходимите продукти:
- 1/2 килограм телешка кайма;
- 2 чаши вода;
- 400 грама задушени домати;
- 350 грама замразени смесени зеленчуци;
- 250 грама доматен сос;
- 1 плик микс за супа (съдържащ целина, лук, морков, картофи и т. н.);
- 1/2 чаена лъжичка захар.
Начин на приготвяне
В тенджера на среден огън гответе говеждо месо, докато спре да порозовява, 3-5 минути, като го раздробявате на парченца.
Добавете останалите съставки и оставете да заври. Намалете топлината, покрийте и оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат, 10-15 минути.
Домашна доматена супа
Необходимите продукти:
- 2 супени лъжици масло;
- 1 супена лъжица бяло брашно;
- 2 чаши доматен сок;
- 1/2 чаша вода;
- 2 супени лъжици захар;
- 1/8 чаена лъжичка сол;
- 3/4 чаша варена яйчена юфка;
- нарязан пресен магданоз, по желание.
Начин на приготвяне
В тенджера на среден огън разтопете маслото. Добавете брашно и разбъркайте, за да образувате гладка паста.
Постепенно добавете доматения сок и водата, като бъркате непрекъснато. Оставете да заври. Гответе и разбъркайте, докато се сгъсти, около 2 минути. Добавете захар и сол. Разбъркайте с яйчена юфка и загрейте.
По желание се поръсва с магданоз.
Богата картофена супа
Необходимите продукти:
- 6 ленти бекон, нарязани на кубчета;
- 3 чаши нарязани на кубчета белени картофи;
- 1 малък морков, настърган;
- 1/2 чаша нарязан лук;
- 1 супена лъжица сушен магданоз;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка семена от целина;
- 400 мл пилешки бульон;
- 3 супени лъжици брашно;
- 3 чаши 2% мляко;
- 150 грама натрошено сирене;
- 2 глави зелен лук, нарязани на ситно, по желание.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера гответе бекон на среден огън, докато стане хрупкав, като разбърквате от време на време.
Добавете зеленчуци, подправки и бульона и оставете да заври.
Намалете котлона и оставете да къкри с капак, докато картофите омекнат, 10-15 минути.
Смесете брашното и млякото до гладкост, прибавете ги в супа. Оставете да заври, като разбърквате непрекъснато.
Гответе и разбъркайте, докато се сгъсти, около 2 минути. Разбъркайте със сиренето, докато се разтопи. По желание сервирайте със зелен лук.
Бързa супа с боб
Необходимите продукти:
- 450 грама сварен пикантен боб от консерва;
- 250 грама царевица от консерва, отцедена;
- 450 грама черен боб от консерва, изплакнат и отцеден;
- 400 мл пилешки бульон;
- 450 грама задушени домати от консерва, нарязани;
- 1/2 чаша вода;
- нарязани зелени люти чушки на вкус;
- 1/4 чаша салса;
- тортила чипс по желание.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера смесете всички съставки. Оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, непокрито, докато се загрее, 8-10 минути.
Сервирайте с тортила чипс.