5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях

5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях

Кореноплодните са прекрасни, изключително ценни зеленчуци. Те са вкусни и полезни, освен това рядко са скъпи. На разположение са в пресен вид почти през цялата година, а за да бъде картината перфектна, те не са никак трудни за приготвяне. Макар че кореноплодните се хапват най-вече през зимата и есента, това не означава, че не можем да им се наслаждаме през всички сезони.

Моркови

Пресните моркови са се превърнали в любимата закуска за много от хората, които се опитват да се хранят здравословно. Сварените моркови  обаче имат също толкова добър вкус. Всички сме чували родителите ни да казват, морковите са полезни за очите, но те също са полезни за сърцето и храносмилателния тракт.

Морковите са чудесна добавка към почти всичко, което се готви в тенджера – постни и мени яхнии, зеленчукови супи, пилешка супа. Също така те са перфектен зеленчук за салати и гранитури.

Рутабага

5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях - 2116f4ad93a23461 1024x681 1

Това е двугодишно кореноплодно растение от семейство зеле. На практика е кръстоска между ряпа и зеле. Рутабагата бива наричана отще шведска ряпа. Този кореноплоден зеленчук е същинска съкровищница здравето. Известен е с високото си съдържание на фибри, чрез които подпомага храносмилането. Също така съдържа и завидно количество витамини и минерали – C, B-6, магнезий, калий и калций.

Може да консумирате рутагабите сварени на кубчета във вода с малко сол и черен пипер, а може и да ги запечете с картофи на фурната. Може да се консумира и сурова.

Сладък картоф

5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях - sweet potatoes ca0d8f4

Кой не обича сладки картофи? Това е друг кореноплоден зеленчук, основен продукт в много домакинства. Сладките картофи са пълни с калий и витамин А и С, фибри и много други хранителни вещества. Като ядете сладки картофи, подпомагате храносмилането си, имунната система и дори контрола на диабета.

Сладките картофи се готвят лесно. Можете да ги приготвите печени, пържени или на супа. Според някои най-вкусни стават печени, увити във фолио. Когато са готови ги отворете и ги овкусете с малко маргарин или масло и подправки. Просто, лесно и ужасно вкусно!

Ряпа

5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях - rqpa 146198 500x334 1

Ако не харесвате ряпа, не сте сами, но все пак си заслужава да помислите как да я включите в менюто си, защото тя носи много ползи за вашето здраве. Ряпатаима много общо с рутабагата, но има още по-голяма хранителна стойност от нея. Ряпата съдържа витамини K, A, C, E, B1, B3, B5, B6, B2, фолат, фибри, калий, магнезий и др. Ползите за здравето от ряпата варират от подобрено храносмилане, до ползи за сърцето и кожата.

В България предпочитаме ряпата сурова – настъргана и овкусена с малко сол, олии или зехтин и оцет. Ряпата обаче може и да се готви. Коренът може да се вари или пече, като картофи и рутабаги. Листата й могат да се използват в салати или да се сотират за гарнитура.

Червено цвекло

5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях - beets 1200x628 facebook 1200x628 1

Цвеклото е царят на кореноплодните. То е нискокалоричен зеленчук, богат на фибри, поради което е изключително подходяща храна в режимите за отслабване. Цвеклото също е добър източник на витамини и минерали, като витамин С, желязо и калий, които са важни за поддържането на цялостното здраве. Естествени нитрати, които то съдържа, могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, което от своя страна може да намали риска от сърдечни заболявания.

Наслаждавайте се на тези неповторими дарове на природата колкото се може по-често във вашата диета!



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares