Пиле с глазура от кайсии
Необходимите продукти:
- 4 пилешки гърди без кожа;
- 1 чаша консерви от кайсии;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица дижонска горчица;
- 1 чаена лъжичка смлян чесън;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C).
Пилешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер и се поставят в тава за печене.
В малка тенджера смесете кайсиите от консерва, соевия сос, дижонската горчица и смления чесън. Гответе на умерен огън, докато сместа се смеси добре и леко се сгъсти.
Изсипете кайсиевата глазура върху пилешките гърди, като внимавате да ги покриете равномерно.
Печете пилето за 25-30 минути, или докато се свари и глазурата се карамелизира.
Поднесете пилето с кайсиева глазура със задушени зеленчуци или ориз.
Салата от кайсии и бадеми
Необходимите продукти:
- 4 чаши зелена салата, нарязана;
- 1 чаша пресни кайсии, нарязани;
- 1/2 чаша филирани бадеми;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 2 супени лъжици балсамов оцет;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете зелената салата, нарязаните кайсии, нарязаните бадеми и натрошеното сирене фета.
В малка купа разбийте заедно балсамовия оцет, зехтина, солта и черния пипер.
Поръсете дресинга върху салатата и разбъркайте внимателно.
Поднесете салатата от кайсии и бадеми като лека и освежаваща гарнитура.
Шишчета с кайсии и прошуто на скара
Необходимите продукти:
- 12 пресни кайсии, разполовени и без костилки;
- 12 тънки филийки прошуто;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 2 супени лъжици балсамова глазура;
- листа пресен босилек за украса.
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Увийте всяка половинка кайсия с резен прошуто и ги нанижете на шишчета.
Намажете кайсиите със зехтин.
Поставете шишчетата върху скарата и печете по 2-3 минути от всяка страна или докато прошутото стане хрупкаво и кайсиите леко омекнат.
Свалете шишчетата от скарата и ги залейте с балсамова глазура.
Гарнирайте с листенца пресен босилек и сервирайте печените шишчета от кайсии и прошуто като предястие или заедно с месо на скара.
Кростини с кайсии и козе сирене
Необходимите продукти:
- една багета, нарязан на недебели парчета;
- 120 грама козе сирене;
- 1 чаша пресни кайсии, нарязани на ситно;
- мед за заливане;
- листенца прясна мащерка за украса.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C).
Подредете филийките багета върху хартия за печене и ги запечете във фурната за около 8-10 минути или докато станат леко златисти.
Намажете слой козе сирене върху всяка препечена филийка франзела.
Покрийте всеки кростини с няколко резена пресни кайсии.
Намажете кростините с мед и поръсете с пресни листенца мащерка.
Поднесете кростините с кайсии и козе сирене като вкусно предястие.
Кайсиеви крамбъл барове
Необходимите продукти:
- 2 чаши универсално брашно;
- 1 чаша овесени ядки;
- 1 чаша несолено масло, омекотено;
- 1 чаша кристална захар;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 чаша кайсии от консерва.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C) и намаслете тава за печене с диаметър около 20 см.
В купа смесете брашното, овесените ядки, омекналото масло, захарта, ваниловия екстракт и солта. Разбъркайте, докато сместа стане на едри трохи.
Разстелете две трети от сместа на дъното на подготвената форма за печене.
Разпределете кайсиите от консервата равномерно върху кората.
Поръсете останалите трохи върху кайсиевия слой.
Печете 35-40 минути или докато горната част стане златисто кафява.
Оставете блатовете да изстинат напълно, преди да ги нарежете на квадратчета.
Сервирайте кайсиевите блокчета като вкусен десерт или лека закуска.