5 рецепти с праз

5 рецепти с праз

Крем супа от картофи праз

Необходимите продукти:

  • 4 стръка праз, почистени и нарязани;
  • 4 картофа, обелени и нарязани на кубчета;
  • 1 глава лук, наситнена;
  • 4 чаши зеленчуков бульон;
  • 1 чаша готварска сметана;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 2 супени лъжици масло;
  • нарязан зелен лук за гарнитура (по желание).

Начин на приготвяне

В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете праза и лука и ги задушете, докато омекнат.

Добавете нарязаните на кубчета картофи и зеленчуковия бульон. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато картофите омекнат.

Пасирайте супата до гладкост.

Разбъркайте със сметаната и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте супата гореща, гарнирана с нарязан зелен лук по желание.

Печени пилешки бутчета с лимон и чесън с праз

5 рецепти с праз - chicken leeks14 1 of 1

Необходимите продукти:

  • 4 пилешки бутчета;
  • 2 стръка праз, почистени и нарязани;
  • 4 скилидки чесън, смлени;
  • кора и сок от 1 лимон;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • стръкчета прясна мащерка за гарнитура.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 190°C.

В купа смесете заедно смления чесън, лимоновата кора, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.

Сложете пилешките бутчета и праза в сместа с лимон и чесън, да се покрият в нея изцяло.

Поставете пилето и праза в тава за печене и печете в предварително загрята фурна за 35-40 минути или докато пилето се изпече.

Гарнирайте със стръкчета свежа мащерка и сервирайте.

Ризото с праз и гъби

5 рецепти с праз - k archive bac5d26a12c6a5b6f247544b40e5b7e6357ff75b

Необходимите продукти:

  • 1 чаша ориз Арборио;
  • 2 стръка праз, почистени и нарязани на ситно;
  • 300 гр гъби, нарязани;
  • 4 чаши зеленчуков бульон, загрят;
  • 1/2 чаша сухо бяло вино;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • 2 супени лъжици масло;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • нарязан пресен магданоз за гарнитура.

Начин на приготвяне

В голям тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете праза и гъбите и ги задушете до омекване.

Добавете ориза и гответе за няколко минути, докато стане полупрозрачен около краищата.

Налейте бялото вино и разбъркайте, докато се попие напълно.

Постепенно добавете горещия зеленчуков бульон, черпак по черпак, като бъркате непрекъснато и оставяте течността да се абсорбира, преди да добавите още.

Продължете този процес, докато оризът стане кремообразен и се свари до желаната от вас консистенция.

Разбъркайте с настърганото сирене пармезан, сол и черен пипер.

Гарнирайте с наситнен пресен магданоз преди сервиране.

Салата с праз и аспержи на скара

5 рецепти с праз - grilled leek and blue cheese salad with apples celery and hazelnuts 1600x1040 415770c44d74501607730f866b5609c4

Необходимите продукти:

  • 4  стръка праз, почистени и нарязани;
  • 1 връзка аспержи, нарязани;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • лимонов винегрет (зехтин, лимонов сок, дижонска горчица, мед).

Начин на приготвяне

Загрейте скара или грил тиган на средно висока температура.

Намажете праза и аспержите със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.

Запечете праза и аспержите, докато омекнат и имат следи от скара.

Подредете печените праз лук и аспержи в чиния за сервиране и ги полейте с лимонов винегрет.

Паста с праз и гъби

5 рецепти с праз - creamy leek mushroom pasta 154139 2

Необходимите продукти:

  • 230 гр паста по ваш избор (като фетучини или лингвини);
  • 2 стръка праз, почистени и нарязани на ситно;
  • 230 гр гъби, нарязани;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици масло;
  • 1 чаша готварска сметана;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресен магданоз, нарязан, за гарнитура.

Начин на приготвяне

Сварете пастата според инструкциите на опаковката, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.

В голям тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете нарязания праз и задушете, докато започне да омекне.

Добавете нарязаните гъби и смлян чесън в тигана. Запържете, докато гъбите омекнат и отделилата се течност се изпари.

Налейте сметаната и оставете сместа да заври. Оставете да поври няколко минути, докато леко се сгъсти.

Разбъркайте с настъргания пармезан и продължете да къкри, докато сосът стане кремообразен и сиренето се разтопи.

Подправете соса със сол и черен пипер на вкус.

Сложете сварената паста в кремообразния сос от праз и гъби, докато се покрие добре.

Гарнирайте с нарязан пресен магданоз и сервирайте горещо.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares