Крем супа от картофи праз
Необходимите продукти:
- 4 стръка праз, почистени и нарязани;
- 4 картофа, обелени и нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, наситнена;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 чаша готварска сметана;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 супени лъжици масло;
- нарязан зелен лук за гарнитура (по желание).
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете праза и лука и ги задушете, докато омекнат.
Добавете нарязаните на кубчета картофи и зеленчуковия бульон. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато картофите омекнат.
Пасирайте супата до гладкост.
Разбъркайте със сметаната и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте супата гореща, гарнирана с нарязан зелен лук по желание.
Печени пилешки бутчета с лимон и чесън с праз
Необходимите продукти:
- 4 пилешки бутчета;
- 2 стръка праз, почистени и нарязани;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- кора и сок от 1 лимон;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- стръкчета прясна мащерка за гарнитура.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 190°C.
В купа смесете заедно смления чесън, лимоновата кора, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.
Сложете пилешките бутчета и праза в сместа с лимон и чесън, да се покрият в нея изцяло.
Поставете пилето и праза в тава за печене и печете в предварително загрята фурна за 35-40 минути или докато пилето се изпече.
Гарнирайте със стръкчета свежа мащерка и сервирайте.
Ризото с праз и гъби
Необходимите продукти:
- 1 чаша ориз Арборио;
- 2 стръка праз, почистени и нарязани на ситно;
- 300 гр гъби, нарязани;
- 4 чаши зеленчуков бульон, загрят;
- 1/2 чаша сухо бяло вино;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 2 супени лъжици масло;
- сол и черен пипер на вкус;
- нарязан пресен магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
В голям тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете праза и гъбите и ги задушете до омекване.
Добавете ориза и гответе за няколко минути, докато стане полупрозрачен около краищата.
Налейте бялото вино и разбъркайте, докато се попие напълно.
Постепенно добавете горещия зеленчуков бульон, черпак по черпак, като бъркате непрекъснато и оставяте течността да се абсорбира, преди да добавите още.
Продължете този процес, докато оризът стане кремообразен и се свари до желаната от вас консистенция.
Разбъркайте с настърганото сирене пармезан, сол и черен пипер.
Гарнирайте с наситнен пресен магданоз преди сервиране.
Салата с праз и аспержи на скара
Необходимите продукти:
- 4 стръка праз, почистени и нарязани;
- 1 връзка аспержи, нарязани;
- 2 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- лимонов винегрет (зехтин, лимонов сок, дижонска горчица, мед).
Начин на приготвяне
Загрейте скара или грил тиган на средно висока температура.
Намажете праза и аспержите със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
Запечете праза и аспержите, докато омекнат и имат следи от скара.
Подредете печените праз лук и аспержи в чиния за сервиране и ги полейте с лимонов винегрет.
Паста с праз и гъби
Необходимите продукти:
- 230 гр паста по ваш избор (като фетучини или лингвини);
- 2 стръка праз, почистени и нарязани на ситно;
- 230 гр гъби, нарязани;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици масло;
- 1 чаша готварска сметана;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз, нарязан, за гарнитура.
Начин на приготвяне
Сварете пастата според инструкциите на опаковката, докато станат ал денте. Отцедете и оставете настрана.
В голям тиган разтопете маслото на среден огън. Добавете нарязания праз и задушете, докато започне да омекне.
Добавете нарязаните гъби и смлян чесън в тигана. Запържете, докато гъбите омекнат и отделилата се течност се изпари.
Налейте сметаната и оставете сместа да заври. Оставете да поври няколко минути, докато леко се сгъсти.
Разбъркайте с настъргания пармезан и продължете да къкри, докато сосът стане кремообразен и сиренето се разтопи.
Подправете соса със сол и черен пипер на вкус.
Сложете сварената паста в кремообразния сос от праз и гъби, докато се покрие добре.
Гарнирайте с нарязан пресен магданоз и сервирайте горещо.