Лахмаджун (пица по турски)
Необходимите продукти:
- 450 грама смляно агнешко или телешко месо;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 домата, нарязани на ситно;
- 2 супени лъжици доматено пюре;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 супени лъжици смлян кимион;
- 2 супени лъжици смлян червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус;
- тънко тесто за пица или блат.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете смляното месо, лука, доматите, доматеното пюре, зехтина, кимиона, червения пипер, сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 450°F (230°C).
Разделете тестото на малки топки и ги разточете на тънки кръгове.
Върху всяко тестено кръгче се намазва тънък слой от месната смес.
Поставете лахмаджуните върху тава за печене и печете около 8-10 минути, докато краищата станат хрупкави и месото се изпече.
Сервирайте горещи с пресни зеленчуци и резени лимон.
Mercimek Çorbası (супа от леща)
Необходимите продукти:
- 1 чаша червена леща, изплакната;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 моркова, нарязани на ситно;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 4 чаши зеленчуков или пилешки бульон;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресни резенчета лимон (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и морковите и ги задушете, докато омекнат.
Добавете лещата, бульона, кимиона, солта и черния пипер в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за около 20 минути или докато лещата се свари и омекне.
Пюрирайте супата до гладкост.
Сервирайте гореща с изстискан лимонов сок, ако желаете.
Patatesli Pide (Картофено пиде)
Необходимите продукти:
- 2 чаши универсално брашно;
- 1 чаена лъжичка инстантна мая;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 чаша топла вода;
- 2 средни картофа, сварени и пасирани;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното, маята и солта. Постепенно добавете топла вода и месете, докато получите гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за около 1 час.
В отделен тиган задушете наситнения лук в зехтина, докато стане прозрачен. Добавете картофеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Загрейте фурната до 450°F (230°C).
Разделете тестото на малки части и всяка разточете в овална форма. Отгоре разпределете обилно количество от картофената смес.
Поставете пидето върху хартия за печене и печете около 10-15 минути, докато коричката стане златиста.
Сервирайте горещи с гарнитура от кисело мляко или салата.
İmam Bayıldı (Пълнен патладжан)
Необходимите продукти:
- 4 средни патладжана;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 домата, нарязани на ситно;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша зехтин;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 400°F (200°C).
Разрежете патладжаните на две по дължина и издълбайте месестата част.
Нарежете месото на патладжана на малки парчета.
Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете, докато станат златисти.
Добавете нарязаните патладжан и домати в тигана. Гответе около 10 минути, докато зеленчуците омекнат.
Разбъркайте магданоза, солта и черния пипер.
Напълнете патладжаните със зеленчуковата смес и ги наредете в тава за печене. Полейте със зехтин.
Печете около 30-40 минути, докато патладжаните омекнат и върховете им покафенеят.
Сервирайте топло като основно ястие или гарнитура към оризов пилаф.
Tavuk Şiş (Пилешки шишчета)
Необходимите продукти:
- 450 грама пилешки гърди, нарязани на кубчета;
- 1/4 чаша зехтин;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- 1 чаена лъжичка сух риган;
- сол и черен пипер на вкус.
- шишчета (накиснати във вода, ако използвате дървени шишчета).
Начин на приготвяне
В купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, черния пипер, кимиона, ригана, солта и черния пипер, за да направите марината.
Добавете пилешките кубчета към маринатата и ги намажете добре. Оставете ги да се мариноват в хладилника за поне 1 час или цяла нощ за по-добър вкус.
Загрейте грила или грил тигана на средно висока температура.
Нанижете маринованото месо на шишчета.
Печете пилешките шишчета на грил за около 10-12 минути, като ги обръщате от време на време, докато се сварят и леко се овъглят.
Сервирайте шишчетата горещи с ориз, салата и гарнитура от сос дзадзики.