Шоколадови овесени блокчета без печене
Необходимите продукти:
- 2 чаши овесени ядки;
- 1 чаша шоколадов чипс;
- 1/2 чаша фъстъчено масло;
- 1/3 чаша мед;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете овесените ядки и шоколадовия чипс.
В малка тенджера разтопете фъстъченото масло и меда на слаб огън, като разбърквате до гладкост. Свалете от котлона и добавете ваниловия екстракт, като разбърквате.
Изсипете сместа от фъстъчено масло върху овесените ядки и шоколадовия чипс. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
Притиснете сместа равномерно в покрита форма за печене.
Приберете в хладилник за поне 2 часа, докато стегне.
Нарежете на барове.
Плодово парфе
Необходимите съставки:
- 1 чаша кисело мляко;
- 1 чаша смесени пресни плодове (горски плодове, нарязани банани, нарязани на кубчета манго и др.);
- 1/4 чаша гранола.
Начин на приготвяне
В чаша или купа сложете на слоеве киселото мляко, пресните плодове и гранолата.
Повтаряйте слоевете, докато се използват всички съставки.
Отгоре поръсете допълнително мюсли.
Сервирайте веднага или охладете преди това.
Бананов сладолед с три съставки
Необходимите съставки:
- 2 зрели банана;
- 2 супени лъжици фъстъчено масло (по избор);
- 1 супена лъжица мед (по желание).
Начин на приготвяне
Обелете бананите и ги нарежете на малки парчета.
Поставете парчетата банан в торбичка с цип и замразете за поне 2 часа.
След като замръзнат, прехвърлете бананите в блендер или кухненски робот.
Блендирайте, докато стане гладка и кремообразна смес.
За допълнителен вкус добавете фъстъчено масло или мед, ако желаете.
Сервирайте веднага или замразете за 1-2 часа за по-твърда текстура.
Чаша Брауни
Необходимите продукти:
- 4 супени лъжици универсално брашно;
- 4 супени лъжици гранулирана захар;
- 2 супени лъжици неподсладено какао на прах;
- 3 супени лъжици мляко;
- 2 супени лъжици растително масло;
- 1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- щипка сол;
- топинги по избор: бита сметана, шоколадов сироп, поръски.
Начин на приготвяне
В подходяща за микровълнова чаша смесете заедно брашното, захарта, какаото на прах и солта.
Добавете мляко, растително масло и екстракта от ванилия към чашата. Разбъркайте, докато стане гладка смес.
Загрейте чашата в микровълнова на висока степен за около 60-90 секунди.
Оставете го да се охлади за минута, преди да добавите топинг.
Бери крамбъл
Необходимите продукти:
- 2 чаши смесени горски плодове (пресни или замразени);
- 1/2 чаша универсално брашно;
- 1/2 чаша овесени ядки;
- 1/2 чаша кафява захар;
- 1/4 чаша разтопено масло;
- 1/2 чаена лъжичка канела (по желание);
- ванилов сладолед или бита сметана за сервиране.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 350°F (175°C).
Поставете плодовете в тава за печене.
В купа смесете брашното, овесените ядки, кафявата захар, разтопеното масло и канелата (ако използвате). Разбъркайте добре.
Поръсете натрошената смес равномерно върху горските плодове.
Печете 25-30 минути или до златисто кафяво.
Оставете леко да се охлади, след което сервирайте с топка ванилов сладолед или бита сметана.