Черешова салса
Необходимите продукти:
- 1 чаша череши, без костилки и нарязани;
- 1/4 чаша червен лук, нарязан на ситно;
- 1 люта чушка, почистена и смляна;
- 1/4 чаша пресен кориандър, нарязан;
- 1 супена лъжица сок от лайм;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
В купа смесете нарязаните череши, червения лук, лютата чушка, кориандъра, сока от лайм и солта. Разбъркайте добре и оставете всичко да престои така поне 10 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.
Сервирайте с тортила чипс или като топинг за печено пиле или риба.
Шишчета Капрезе с череши
Необходимите продукти:
- пресни череши без костилки;
- пресни топчета моцарела;
- чери домати;
- пресни листа босилек;
- балсамова глазура;
- дървени шишчета.
Начин на приготвяне
На всяко шишче нанижете череша без костилки, топче моцарела и лист босилек. Повторете процеса, докато се използват всички съставки.
Загрейте скара или грил тиган на среден огън. Запечете шишчетата за 2-3 минути от всяка страна, докато черешите започнат да се карамелизират и моцарелата леко омекне.
Полейте с балсамова глазура преди сервиране.
Салата с череши и киноа
Необходимите продукти:
- 1 чаша сварена киноа;
- 1 чаша череши, почистени от костилките и разполовени;
- 1/4 чаша натрошено сирене фета;
- 2 супени лъжици нарязан пресен джоджен;
- 2 супени лъжици смлени бадеми;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В купа смесете сварената киноа, черешите, сиренето фета, нарязаната мента и бадемите.
В отделна малка купа разбийте заедно лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.
Изсипете дресинга върху сместа от киноа и разбъркайте, докато се покрие добре.
Сервирайте охладена като освежаваща и питателна салата.
Пиле с черешова балсамова глазура
Необходимите продукти:
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
- 1 чаша череши без костилки;
- 2 супени лъжици балсамов оцет;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Печете около 6-8 минути от всяка страна или до готовност.
В блендер пюрирайте черешите, балсамовия оцет и меда до гладкост.
Изсипете черешовата смес в тигана със свареното пиле и гответе още 2-3 минути, оставяйки глазурата да се сгъсти и да покрие пилето.
Сервирайте горещо с гарнитура по избор.
Пудинг с череши и чиа
Необходимите продукти:
- 1 чаша череши без костилки;
- 1 чаша бадемово мляко (или друго мляко по ваш избор);
- 2 супени лъжици семена от чиа;
- 1 супена лъжица мед или кленов сироп (по желание);
- пресни череши за гарнитура.
Начин на приготвяне
В блендер пюрирайте черешите и бадемовото мляко до гладкост. Прехвърлете сместа в купа и прибавете семената от чиа. Добавете мед или кленов сироп, ако желаете за допълнителна сладост.
Покрийте купата и оставете в хладилник за една нощ или поне за 4 часа, за да позволите на семената чиа да поемат течността и да сгъстят пудинга.
Разбъркайте добре преди сервиране и гарнирайте с пресни череши.
Енергийни топчета с череши и бадеми
Необходимите продукти:
- 1 чаша сушени череши;
- 1 чаша овесени ядки;
- 1/2 чаша бадемово масло;
- 1/4 чаша мед или кленов сироп;
- 1/4 чаша бадемово брашно;
- 1/4 чаша неподсладен настърган кокос;
- 1/4 чаша нарязани бадеми;
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;
- щипка сол.
Начин на приготвяне
В кухненски робот смесете сушените череши, овесените ядки, бадемовото масло, меда или кленовия сироп, бадемовото брашно, настъргания кокос, нарязаните бадеми, ваниловия екстракт и солта.
Разбийте сместа, докато се смеси добре и съставките се слепят.
С ръце или с помощта на лъжица оформяйте топчета от сместа.
Поставете енергийните топки върху лист за печене или чиния, постлана с хартия за печене.
Повторете процеса, докато се използва цялата смес, като направите приблизително 12-15 енергийни топчета.
Поставете енергийните топчета в хладилника за поне 30 минути, за да стегнат.
След като стегнат, тези енергийни топки могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника до 2 седмици.