Изпробвайте нашите 4 пролетни рецепти. Защо сме ги нарекли пролетни? Те са леки, вкусни, с пресни съставки, свежи и могат да допринесат за вашето приятно пролетно настроение.
Пролетна салата с аспержи
Необходимите продукти (за 4 порции):
- 500 г аспержи, подрязани и нарязани на хапки;
- 1 чаша чери домати, разрязани наполовина;
- 1/2 чаша натрошено сирене фета;
- 1/4 чаша филирани бадеми;
- 2 с. л. наситнен пресен магданоз;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2 супени лъжици червен винен оцет;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°. Разпределете филираните бадеми върху лист за печене и ги запечете във фурната за 5-7 минути или докато покафенеят леко.
В голяма купа разбийте заедно зехтина, червения винен оцет, солта и черния пипер.
Добавете аспержите и чери доматите в купата и разбъркайте, за да ги покриете с дресинга.
Прехвърлете салатата в чиния за сервиране и поръсете с натрошеното сирене фета, филираните бадеми и наситнения магданоз.
Паста със скариди, лимон и чесън
Необходимите продукти (за 4 порции):
- 500 г паста лингвини;
- 500 г големи скариди, обелени и без жилки;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша пресен лимонов сок;
- 1/4 чаша зехтин;
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Отцедете и оставете настрана.
В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете смлян чесън и гответе за 1-2 минути, или докато се появи аромат.
Добавете скаридите в тигана и гответе за 2-3 минути от всяка страна или докато порозовеят и се сварят.
Добавете лимоновия сок към тигана и разбъркайте, за да се комбинират. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Добавете сварената паста в тигана и разбъркайте, за да се покрие със соса.
Сервирайте ястието горещо, гарнирано с наситнен пресен магданоз.
Пролетен сладкиш
Необходимите продукти (за 4 порции):
- 500 г ревен, нарязан;
- 500 г ягоди, обелени и нарязани;
- 1/2 чаша кристална захар;
- 1/2 чаша универсално брашно;
- 1/2 чаша валцувани овесени ядки;
- 1/2 чаша нарязани пекани;
- 1/4 чаша несолено масло, разтопено;
- 1 ч. л. смляна канела;
- бита сметана или ванилов сладолед (по желание).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°. Намажете среден по размер квадратен съд за печене с масло.
В голяма купа смесете нарязания ревен, нарязаните ягоди и гранулираната захар. Разбъркайте добре.
В отделна купа смесете заедно брашното, овесените ядки, нарязаните пекани, разтопеното масло и канелата. Разбъркайте докато сместа стане на трохи.
Изсипете плодовата смес в подготвената форма за печене. Поръсете равномерно топинга върху плодовете.
Печете 40-45 минути или докато плодовете шупнат и топингът стане златистокафяв.
Сервирайте сладкишът топъл, гарниран с бита сметана или ванилов сладолед по желание.
Пиле с лимон и чесън на скара
Необходимите продукти (за 4 порции):
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа;
- 4 скилидки чесън, смлени;
- 1/4 чаша пресен лимонов сок;
- 1/4 чаша зехтин;
- 1 ч. л. сух риган;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте заедно смления чесън, пресния лимонов сок и зехтина.
Добавете сух риган и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.
Добавете пилешките гърди в купата и разбъркайте, за да се покрият с марината. Покрийте и охладете за поне 30 минути или до 4 часа.
Загрейте грила на средно висока температура. Извадете месото от маринатата. Печете на грил за 6-7 минути от всяка страна или докато се свари и вече не порозовее в центъра.
Сервирайте ястието горещо, гарнирано с допълнителни резенчета лимон и пресни билки по желание.
Насладете се на тези вкусни пролетни рецепти!