Патладжан Пармезан
Необходимите продукти:
- 2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с около 1 см;
- 2 чаши сос маринара;;
- 2 чаши настъргано сирене моцарела
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 1/2 чаша галета;
- 2 яйца, разбити;
- 1/4 чаша универсално брашно;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин за пържене.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 375°F (190°C).
Поръсете сол върху резените патладжан и ги оставете да престоят 15 минути, за да се отстрани излишната вода.
Изплакнете резените патладжан и ги подсушете с хартиена кърпа.
Потопете резените патладжан в брашно, потопете ги в разбитите яйца. След това ги ги овалвате в галетата.
Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Запържете резените патладжан до златисто кафяво от двете страни.
В тава за печене намажете тънък слой сос маринара. Поставете слой от пържени резени патладжан върху соса, след това отгоре намажете с още сос маринара, сирене моцарела и сирене пармезан. Повторете слоевете.
Печете 25-30 минути, докато сиренето се разтопи и шупне.
Сервирайте ястието горещо с гарнитура от паста или хрупкав хляб.
Баба Гануш
Необходимите продукти:
- 2 големи патладжана;
- 1/4 чаша тахан;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
- 1/2 чаена лъжичка кимион на прах;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз за гарнитура.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 400°F (200°C).
Надупчете патладжаните с вилица на няколко места. Поставете ги върху хартия за печене и печете във фурната за 40-45 минути, докато кората се овъгли и патладжаните омекнат.
Оставете патладжаните леко да се охладят, след това отлепете овъглените кори и ги изхвърлете.
В кухненски робот смесете месото на печения патладжан, тахана, смления чесън, лимоновия сок, зехтина, кимиона на прах, солта и черния пипер до гладкост.
Регулирайте подправките на вкус.
Прехвърлете баба гануша в чиния за сервиране, поръсете със зехтин и гарнирайте с пресен магданоз.
Сервирайте с пита хляб, крекери или пресни зеленчуци.
Къри от патладжани
Необходимите продукти:
- 2 големи патладжана, нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 см парче джинджифил, настърган;
- 2 домата, нарязани;
- 1 супена лъжица къри на прах;
- 1 чаена лъжичка смлян кимион;
- 1 чаена лъжичка смлян кориандър;
- 1/2 чаена лъжичка куркума;
- 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер (по избор);
- 1 чаша кокосово мляко;
- 2 супени лъжици растително масло по избор;
- сол на вкус;
- пресен кориандър за гарнитура.
Начин на приготвяне
Загрейте растителното масло в голям тиган или тенджера на среден огън.
Добавете нарязания лук и задушете, докато омекне и стане прозрачен.
Добавете смлян чесън и настърган джинджифил и гответе още една минута.
Добавете кърито на прах, смления кимион, смляния кориандър, куркумата и кайенския пипер (ако използвате). Разбъркайте добре.
Добавете нарязания на кубчета патладжан и нарязаните домати в тигана. Гответе 5-7 минути, докато патладжанът започне да омеква.
Налейте кокосовото мляко и овкусете със сол. Разбъркайте добре.
Намалете котлона до минимум, покрийте тигана и оставете да къкри за 15-20 минути, докато патладжанът омекне и вкусовете се смесят.
Гарнирайте с пресен кориандър и сервирайте горещо с ориз или наан хляб.
Сандвич с патладжан на скара
Необходимите продукти:
- 1 голям патладжан, нарязан на филийки;
- 4 филийки хляб;
- 4 супени лъжици сос песто;
- 4 резена прясно сирене моцарела;
- шепа листа бейби спанак;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Загрейте скара или грил тиган на среден огън.
Намажете двете страни на резените патладжан със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.
Запечете резените патладжан на грил за около 3-4 минути от всяка страна, докато омекнат и имат следи от грил.
Намажете всяка филия хляб със сос песто от едната страна.
Поставете резен патладжан на скара върху пестото, последван от парче сирене моцарела и шепа листа бейби спанак.
Отгоре поставете още една филийка хляб.
Печете сандвичите на преса за панини или в тиган на среден огън, докато сиренето се разтопи и хлябът се запече.
Сандвичите се разполовяват и се сервират топли.