Есента освен красива е и богата на множество плодове и зеленчуци. Лятото е свършило и организмът започва да се подготвя за зимата, когато няма толкова много пресни източници на витамини и минерали.
Нарът е целогодишен плод и може да се радвате на вкуса и ползите му всякога. Той ще даде на организма ви ценни вещества тогава, когато има малко пресни плодове на пазара.
Нарът е символ на плодовитостта. От хиляди години се използва в народната медицина. В днешно време ползите от него също са признати. Нарът е обявен за един от “супер-плодовете“ , защото наистина има благоприятно действие при множество заболявания.
Наричан е още и „granatum”, от латински „зърнест“. Малките му зрънца имат неповторимо красив рубинено червен цвят. Вероятно произлиза от земите около Персия или Афганистан.
Ползи за здравето
Нарът повлиява добре здравето на сърдечно-съдовата система като сваля лошия холестерол. Намалява кръвотечението, има диуретично действие, а също и обезболяващо. Сокът от нар може да се консумира дори от диабетици, а от кората му може да се приготви вкусен и аромат чай, който ще ви се отрази добре при простудни заболявания.
Нарът ще ви достави в добри количества много от витамините от С, В- групата, Р, витамин А, както и множество минерали – калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо, фолиева киселина. Нарът има антисептично действие.
Нарът помага и в грижата за красотата. Има избелващо кожата действие, заздравява ноктите, стимулира растежа на косата. Тъй като съдържа много антиоксиданти, той ще подмладява кожата и общия ви вид.
Нарът съдържа и много фибри, така че подпомага доброто храносмилане. Различни проучвания сочат, че нарът има положително въздействие върху артрити и други възпалителни заболявания на ставите.
Поради антибактериалния и противогъбичния си ефект, нарът подпомага борбата с инфекциите в устната кухина.
Нарът в кухнята
Нарът се бели малко трудно. Има риск да се опръскате, a петната се перат трудно. Подходете към него сякаш е портокал. Направете разрези отстрани и обелете внимателно. Подложете чиния, защото зрънцата ще почнат да падат.
Нарът може да се консумира директно. Използва се в коктейли, в десерти, сладкиши, в плодови салати. Сокът от нар е добре да се консумира разреден с вода или с друг сок, защото иначе високата му киселинност може да раздразни стомаха. Много добре се съчета с вкуса на портокаловия сок. Портокалът също е наличен през зимата, така че с тази комбинация ще си осигурите истинска витаминозна бомба.
Ориз с нар
За финал една нетрадиционна рецепта за основно ястие, в която нарът е важна съставка.
Необходимите продукти:
- стафиди – 50 г
- 3 с. л. шери
- лук – 1 глава червен
- чесън – 1 скилидка
- олио – 1 с. л.
- ориз – 250 г жасминов
- анасон – 2 бр. звезден
- кардамон – 3 броя зелен
- канела – 1 пръчка
- куркума – 1 ч. л.
- вода – 500 мл. вряща
- сол
- черен пипер
- кедрови ядки – 3 супени лъжици
- нар – 1 бр.
- мента – 2 листа
Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в шерито за около 20 минути. Почистените лук и чесън нарежете на дребно. Запържете във врящо олио.
Добавете ориза и подправките. Задушавате за 1-2 минути. След това залейте с вода, добавете стафидите и солта. Варете ориза около 15-20 минути.
Запържете в един тиган кедровите ядки. Обелете нара и разделете семките му. Измийте листата мента и ги нарежете на дребно.
Към готовия ориз прибавете кедровите ядки и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
Поръсете със семките на нара и украсете с ментата при сервиране.