Какво е киноата?
Киноата не е зърнена култура, тя всъщност е семе от семейството на цвеклото и спанака. Произхожда от района на Андите, но сега расте и в Европа.
Има три вида киноа: черна, червена и бяла. Има прекрасен неутрален вкус, което я прави идеалната съставка за почти всяко ястие, което искате да приготвите.
Хранителни факти за киноата
Киноата е пълноценен протеин, съдържащ всичките 9 основни аминокиселини, следователно е отличен източник на протеини за вегани. Има два пъти повече протеини от ориза или ечемика. Киноата също е добър източник на лизин, аминокиселина, важна за образуването на колаген, който е важен за здравата кожа.
Това е чудесен вариант с нисък ГИ, защото е с високо съдържание на диетични фибри, следователно е бавно усвоим въглехидрат. Киноата също е добър източник на желязо и магнезий.
Деликатесна салата с киноа
Тази здравословна деликатесна салата съчетава киноа и нахут с малки количества шунка и моцарела, така че да получите страхотен вкус, без да прекалявате с натрия. Салата е подходящ както вечеря, така и за вкусен обяд на следващия ден.
Необходимите продукти:
- 3 чаши едро нарязана маруля
- ¼ чаша тънко нарязана червена чушка
- 2 супени лъжици винегрет от червено вино
- ¼ чаша варена киноа
- ½ чаша консервиран нахут с ниско съдържание на натрий, изплакнат
- ¼ чаша отцедени консервирани сърца от артишок, нарязани на четвъртинки
- 1 резен шунка
- 2 супени лъжици настъргано сирене моцарела
Начин на приготвяне:
Разбъркайте марулята и чушката с 1 с. л. винегрет и поставете върху чиния.
Разбъркайте киноата и нахута с останалата 1 с. л. винегрет и поставете върху марулята и чушката. Отгоре поставете артишок, шунка и моцарела.
Зеленчукова супа с киноа
Тази хранителна супа може да е вегетарианска, но е супер засищаща благодарение на основните съставки – киноа, бял боб, зеле, моркови и целина.
Необходимите продукти:
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 средна глава лук, нарязана
- 2 моркова, обелени и нарязани на тънки кръгчета
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 голяма тиквичка, нарязана парчета
- 1 консерва (около4000 грама) нарязани на кубчета домати
- 1 консерва (около4000 грама) канелини, изплакнати и отцедени
- 1 c. киноа
- 1/2 ч. ч. кимион
- 8 c. л. зеленчуков бульон
- 500 грама тосканско зеле (кейл), с отстранени жилки и листа, нарязани на тънки ленти
- 1 с. л. пресен лимонов сок
- червен пипер
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера на средно силен огън загрейте олио. Добавете лука, моркова, целината и чесъна и подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат, около 10 минути.
Добавете тиквичките, нарязаните на кубчета домати, боба, киноата и кимиона. Налейте бульон и разбъркайте, за да се комбинират. Оставете да заври и варете, докато киноата омекне, около 13 минути.
Разбъркайте със зелето и гответе, докато омекне – още 1 минута, след което разбъркайте с лимонов сок. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер и сервирайте.